Setembre 15, 2019

ajuntamentdaltvila

Ultimes notícies

Primo LeviLa Biblioteca Municipal d’Eivissa dedica l’escriptor del mes de juliol a Primo Levi (1919-1987) amb motiu del centenari del seu naixement.

Primo Levi va néixer a Torí, Itàlia, el 31 de juliol de 1919 en el si d’una família jueva. Es va llicenciar en química per la Universitat de Torí l’any 1941. Va ser autor de novel·les, contes i antologies literàries, però les seues obres més importants són les referides a l’experiència com a víctima dels Lager, els camps de concentració alemanys. Per la seua militància política antifeixista i la seua condició de jueu va ser deportat en febrer de 1944 i confinat a Auschwitz, experiència que va marcar la seua obra narrativa i assagística. La tornada a casa i a la seua feina de químic va suposar una normalitat difícil de suportar per qui havia conegut l’horror dels camps de concentració. Aquesta experiència la va relatar en "Si això és un home", la seua obra més coneguda.

Escrit entre 1945 i 1946, es va publicar l’any 1947. El llibre comença la nit del 13 de desembre de 1943, quan Levi va ser sorprès al camp amb diversos companys quan intentaven unir-se a la resistència antifeixista italiana i es prolonga fins al matí del 27 de gener de 1945, després de l’arribada de l’Exèrcit Roig al Lager.

Aquesta obra junt amb "La trev"a, continuació de l’anterior, són les seues dues memòries clàssiques. La treva narra l’experiència de Levi en el viatge de tornada a Itàlia després de la seua permanència al camp de concentració. Publicada l’any 1963, va guanyar el premi Campiello. També va escriure "Moments d’indult", "El sistema periòdic" (1975, premi Prato per la Resistenza), una col·lecció de relats breus associats a elements químics o la novel·la "La llave estrella" (1978, premi Strega).

L’any 1977 es va retirar de la seua feina com a gestor de la factoria SIVA, una de les fàbriques de pintura més importants d’Itàlia, per dedicar-se a escriure a temps complet. Els seus relats més coneguts es troben en "La torcedura del mono" (1978), una col·lecció de contes sobre treball i treballadors. La seua novel·la "Si ara no, quan?" (1982), que conta la història d’una banda de partisans jueus durant la Segona Guerra Mundial errants per Rússia i Polònia, va guanyar els premis Viareggio i Campiello.

Dels seus últims treballs, el més important va ser "Els enfonsats i els salvats" (1987), amb aquesta obra Levi finalitza la trilogia d’Auschwitz. En ella analitza amb profunditat l’experiència dels Lager.

Torna als temes dels llibres anteriors, però en aquest cas els analitza en profunditat. Per ell no hi ha venjança ni oblit, només justícia.

Va morir el 11 d’abril de 1987. Aparentment va ser un suïcidi però els seus familiars i amics creuen que va sofrir un accident.

Enllaç a:
· Guia de lectura en pdf