Consejos para teletrabajar

Consells per teletreballar sense morir en l’intent

Molts treballadors feia anys que somiaven el dia en què el teletreball per fi fos una realitat. El que pocs imaginaven era de quina manera succeiria el “miracle”. I no ens hem d’enganyar: no ha estat la millor manera de donar el pas, però és cert que el teletreball s’ha instaurat a casa nostra a marxes forçades… Triomfarà a partir d’ara aquesta fórmula? Si volem aconseguir-ho, hauríem de seguir una sèrie de pautes per aconseguir ser tan productius (o més) que a l’oficina. Pren-ne nota!

 Organització, abans de res

Per aconseguir l’èxit en el repte del teletreball, un consell fonamental és aprendre a organitzar-te. Si tens empleats al teu càrrec, hauràs organitzar les teves tasques i les de cada membre de l’equip. Per facilitar aquesta tasca, hi ha aplicacions d’organització de projectes com Trello o Asana. Són molt senzilles i útils!

Marca objectius i estableix dates de lliurament

Un cop que aconsegueixis controlar el funcionament d’aquestes aplicacions d’organització de projectes, arriba el moment de fer una llista de tasques pendents (to do list). Pots fer aquesta tasca de manera mensual, quinzenal o setmanal. El que és important és aconseguir que cada membre de l’equip visualitzi de manera clara quines tasques ha d’acabar cada dia, cada setmana o cada mes.

Replica la dinàmica del dia a dia a l’oficina

Estableix protocols per treballar remotament amb la resta dels companys, de manera que pugueu replicar les dinàmiques de treball quotidianes que seguíeu a l’oficina. Per exemple, fixa una reunió matinal de 15 minuts a l’inici de cada jornada per repassar els aspectes més importants de cada dia o organitza un ciberdinar o un cibercafè a la setmana per xerrar amb els companys d’altres temes més enllà de la feina. No oblidis la importància d’enfortir els vincles personals amb l’equip!

Hola i adeu

Una pràctica interessant és establir alguna manera perquè la resta de l’equip sàpiga quan estam disponibles. Si fixes una jornada serà senzill, però la comunicació remota és fins i tot més important, així que, si estàs fora de línia en algun moment (ja sigui per algun tema personal o per una reunió), fes-ho saber al teu equip per evitar interrupcions. Una bona manera de saber quins membres de l’equip estan disponibles és utilitzar una eina de missatgeria instantània professional com Slack, que permet teletreballar en equip, veure qui està en línia en cada moment i fixar estats de connexió (en una reunió, dinant, ocupat…).

La tecnologia és la nostra aliada

La tecnologia forma part de les nostres vides i fer-ne un ús responsable és fonamental per triomfar amb el teletreball. Delimita uns horaris de comunicació directa amb l’equip, els clients i els proveïdors, fixa reunions per videotrucada de manera periòdica i, el més difícil, aprèn a desconnectar! Evita respondre correus electrònics, missatges i telefonades després de l’horari de “tancament” autoimposat. Per rendir millor cal descansar la ment.

Vigila l’ergonomia i respecta els horaris de descans

Que treballis a casa no vol dir que hagis de fer-ho ajagut al sofà. Pot semblar una asenada, però la postura o, fins i tot, la vestimenta, influeix sobre la nostra productivitat. Evita el pijama i el xandall, vigila la postura, manté el teu espai de treball ordenat i marca’t petits descansos en acabar cada tasca (com a premi). En definitiva: comporta’t igual que a l’oficina!

Lluita contra les distraccions

Ho sabem: a la llar, les fonts de distracció es multipliquen. Sobretot al principi, et caldrà fer un gran esforç per evitar les distraccions domèstiques. Has de tenir clar quan et trobes en horari laboral i dir “no” a totes!

El teletreball és qüestió de pràctica. No t’atabalis, potser al principi et resulta complicat seguir el ritme de treball que duies a l‘oficina, però t’asseguram que, si segueixes aquests consells, a poc a poc t’hi acostumaràs i aconseguiràs mantenir la teva productivitat  o, fins i tot, superar-la.