Oprah Winfrey mujeres emprendedoras

Dones emprenedores que van marcar un abans i un després en la història

El 19 de novembre se celebra el Dia Mundial de la Dona Emprenedora. Per aquest motiu, volem fer el nostre particular homenatge a totes les dones que, al llarg de la història i, malgrat totes les dificultats amb què es van topar, es van armar de coratge per lluitar pels seus somnis i emprendre negocis que van canviar la vida de moltes persones. Aquesta és la nostra petita selecció. Feliç dia a totes les emprenedores!

Marie Curie

Marie Curie

No podíem començar la nostra selecció amb un altre nom: Marie Curie (1867-1934) va desenvolupar la seva carrera en l’àmbit científic i va canviar el món. Va guanyar dos premis Nobel i va descobrir el radi i el poloni: dos elements imprescindibles per al progrés de la medicina. Va compartir el seu primer premi Nobel de Física el 1903 amb el seu marit, Pierre Curie, que, durant molt de temps va rebre tota la glòria en solitari, i també amb el físic Henri Becquerel. Anys més tard, el 1911, Marie Curie va guanyar el Nobel de química en solitari.

Coco Chanel

Coco Channel

La francesa Coco Chanel (1883-1971), el nom oficial de la qual era Gabrielle, es va atrevir a obrir la seva pròpia botiga en la primera dècada del segle XX i aviat els seus agosarats dissenys per a l’època –com els vestits de pantalons femenins– van donar la volta al món, fins al punt de convertir la seva creadora en la icona més important de la història de la moda. El seu negoci segueix sent avui un dels majors imperis de moda al món.

Estée Lauder

Estée Lauder mujeres emprendedoras

Molts desconeixen que el nom d’aquesta prestigiosa empresa d’estètica és en realitat el de la seva creadora. La nord-americana Josephine Esther Mentzer (Estée Lauder, 1908-2004) va començar la seva carrera ajudant el seu oncle, que tenia un laboratori de bellesa. Ell va ser qui la va ensenyar a formular i poc després va començar a vendre les seves fórmules sota la marca New Way Laboratories. El 1946, al costat del seu marit, Joseph Lauder, va crear l’empresa que du el seu nom. Avui dia, Estée Lauder factura més d’11.000 milions anuals sota la seva pròpia marca i altres molt reputades com Clinique o MAC Cosmetics.

Oprah Winfrey

Oprah Winfrey mujeres emprendedoras

La famosíssima periodista Oprah Winfrey (1954) és el clar exemple d’èxit, tot i haver patit un duríssim passat. Va néixer en una família pobra i de petita va ser víctima d’abusos sexuals i violacions. Va saber sobreposar-se a tot això i ha arribat a ser nomenada “la dona més poderosa del món” per la revista Forbes en diverses edicions. Oprah va començar en el cinema i en la dècada de 1980 va ser nominada als Oscars pel seu paper a El color púrpura. Poc després va començar a presentar el seu programa d’entrevistes, que li va donar visibilitat mundial, i va fundar la seva pròpia productora, Harpo, sota la qual crea pel·lícules, sèries, programes, revistes i llibres. La seva veu ha estat clau en la defensa dels drets dels afroamericans i les dones i és una de les cares clau de el moviment “Me Too”.

Mary Kay Ash

Mary Kay Ash mujeres emprendedoras

La prestigiosa empresària Mary Kay Ash (1918-2001) va començar la seva trajectòria professional com a venedora de llibres porta a porta. Amb el temps, va llançar el seu propi negoci de cosmètica i va anar desenvolupant una gran capacitat per a la comercialització, que va traslladar tant al disseny d’incentius per a venedors com a la publicitat.

Carlota Pi

Carlota Pi mujeres emprendedoras

Són moltes les emprenedores espanyoles que lluiten avui per canviar el món. És el cas de l’enginyera Carlota Pi (1976), que ha revolucionat el sector de l’energia elèctrica. És la fundadora d’HolaLuz, una empresa emergent (start-up) que es va proposar canviar la relació amb els consumidors a partir d’una factura de consum de llum transparent, en què es desglossen les despeses i es mostra a què es destina cada euro. La seva aposta és proveir les llars d’energies renovables i cobrar només pel que es gasta.