Si acabes d’arribar al meravellós (i no sempre senzill) món dels emprenedors, segur que tens un munt de preguntes al cap. Una de les qüestions que hauràs d’abordar, tan aviat com comencis a cobrar per les teves vendes, és la manera de facturar. Per això, enumeram a continuació els principals errors que hauràs d’evitar en emetre les teves primeres factures. Pren-ne nota!

Confondre el domicili fiscal amb l’adreça del negoci

Aquest és un error molt freqüent de “primer d’autònom”. Recorda que és important que en les factures aparegui l’adreça que has comunicat a Hisenda en el model 036 com la teva seu fiscal.

La importància de la numeració correlativa

Sigui quin sigui el tipus de numeració que triïs, les sèries de factures han de seguir-se d’una manera coherent. Si no és així, Hisenda podria obrir una investigació al respecte.

La concordança entre la data i la numeració de la factura 

Un dels punts fonamentals del reglament de facturació és que les factures han de ser correlatives i guardar l’ordre corresponent amb la data d’emissió.

Generar factures rectificatives en la mateixa sèrie que la resta de les factures

Tot va més o menys bé fins que ens toca rectificar una factura emesa prèviament. Compte amb aquest punt: una factura rectificativa és per corregir un error d’una factura emesa i evitar que s’“elimini”. Per no barrejar-les i no desquadrar els resultats en presentar l’IVA trimestral, han de tenir una numeració i una sèrie diferents.

No desglossar la quota de l’IVA

Error de principiant. Tranquil, no et tornarà a passar. La factura ordinària ha de dur desglossats les bases, les quotes i els tipus d’IVA i els imposts aplicats. 

No desglossar correctament tots els conceptes de la factura

Tot i que el nivell de detall de cada factura dependrà del que tinguis acordat amb cada client, és recomanable desglossar la factura al màxim per evitar problemes.

No especificar la data de venciment de la factura

Encara que hagis acordat amb el client cobrar la factura a llarg termini, mai no deixis d’especificar la data de fi de pagament. Normalment, si les factures no duen una data de venciment, han de ser pagades en un màxim de 30 dies, però, per estalviar-te problemes, especifica la data en què esperes cobrar la factura.

No especificar el mètode de pagament

Per fer el procés de pagament més fluid, és convenient especificar la manera en què t’agradaria cobrar les factures, per exemple, per transferència bancària, domiciliació…

Retardar-te en emetre la factura

El millor per al teu negoci és enviar la factura immediatament després de finalitzar cada servei. La puntualitat en l’enviament de les factures t’ajudarà a cobrar-les a temps.

Esperem que aquests consells et resultin útils en els teus inicis com a autoempleat. Si encara no tens clara quina forma jurídica triar per a la teva emprenedoria, no et perdis aquest apunt de blog.