Segons cada persona, reconèixer l’èxit propi podrà ser una tasca més fàcil o més difícil. Tu estàs entre els segons? Ets dels que senten que mai han arribat al cim, encara que tot indiqui el contrari? Aquest article és per a tu! Prepara’t per superar la síndrome de l’impostor amb quatre consells que t’ajudaran a valorar-te com et mereixes.

És bastant comú en emprenedors, autònoms i professionals independents no valorar-se com ho haurien de fer. Pensar que el teu treball no val el que realment val i plantejar-te recurrentment la utilitat del que ofereixes al món són símptomes de la síndrome de l’impostor i de certa inseguretat. Estàs a punt per passar pàgina? Aquí tens els nostres consells.

  1. Lleva’t la màscara de subjectivitat

En la gran majoria dels casos, les persones veim i comprenem el món d’acord amb idees, patrons i creences totalment subjectius. Creure que ets un frau i que el teu èxit no val res és tan sols un vernís de subjectivitat fàcilment reemplaçable en el teu pensament. I el millor tractament de la síndrome de l’impostor és la realitat: tu tresoreges valuoses conquestes que reflecteixen les teves capacitats i aptituds.

Per començar, si has decidit emprendre, ets més valent que la gran majoria de la gent. Destaca-ho! Fes-te valer i creu en tu. Què millor que substituir la màscara de subjectivitat per una altra de clarament objectiva? La sort existeix, però no és l’únic factor que hi influeix. Per superar la síndrome de l’impostor, analitza el teu camí, mira on eres fa anys i on ets ara. El teu progrés és el resultat dels teus actes. Amb ajuda o sense, tu ets el motor central que impulsa els teus èxits (i els dels teus clients).

  1. Rebaixa el límit d’autoexigència

No ets un frau. No tinguis por de demanar pels teus serveis com a professional el que creus que valen. A més, és important que rebaixis la pressió que t’apliques sobre tu mateix. Fixa’t objectius clars i assolibles, que un cop assolits et demostrin que vals el que altres paguen pels serveis. Quan no els assoleixis (i aquest moment arribarà), sigues sincer. Afronta la situació com una gran oportunitat per superar-te, sense pensar que has fracassat. No pots controlar-ho tot.

  1. La formació constant és un bàlsam

Per emprendre en qualsevol mercat, és bàsic conèixer bé el teu producte i la teva competència. No deixis de formar-te en el teu mentre puguis fer-ho, però sense obsessionar-t’hi. T’ajudarà a recordar-te que controles el camp d’acció en el qual et mous, de manera que deixaràs d’atribuir a l’atzar els èxits que aconsegueixis. També et servirà per entendre els desencerts i reaccionar-hi eficaçment.

  1. Envolta’t d’influències positives

Són tan importants l’autoestima i l’objectivitat en analitzar-te com envoltar-te de gent que t’apreciï. Les influències positives són un pilar fonamental per a les persones, i més encara per als emprenedors. Elles seran les encarregades d’elogiar-te per a les coses bones i d’assenyalar-te les coses millorables amb honestedat. Això resulta fonamental en la construcció d’una relació sana amb tu mateix i t’ajudarà a deslliurar-te de la idea que ets un frau i a superar la síndrome de l’impostor que un dia vas experimentar.