De les noves formes de producció a les possibilitats de lloguer i venda d’aquesta tecnologia. Descobreix tres oportunitats de negoci derivades de la impressió en 3D!

Si en un article anterior ja vam parlar d’alguns mercats en auge amb diverses idees per emprendre el 2021, aquest text bé en podria ser la continuació. I és que, a més d’estar immersos en l’era digital (i en part per això), vivim una etapa de creixement i consolidació de la impressió en 3D.

Si t’apassionen la tecnologia, la innovació i els projectes creatius en què es fusionen el disseny i la satisfacció de necessitats, llegeix-nos fins al final! T’explicam què és la impressió en 3D (sobre la qual l’Ajuntament d’Eivissa ha organitzat recentment un taller d’iniciació molt reeixit) i t’indicam tres grans oportunitats de negoci sorgides d’aquest sector.

Crear en 3D, una activitat de futur

La impressió en 3D va començar el seu camí en certa manera la dècada de 1980, gràcies a la impressora d’injecció de material. Des de llavors i fins fa relativament poc, s’ha situat a l’ombra, encara que això està canviant radicalment.

La impressió en 3D, que permet dissenyar, modelar i fabricar productes de tota mena, cada dia creix amb més intensitat. I la veritat és que ofereix tot un ventall de possibilitats de futur, cosa que permet explicar l’auge de formacions referents a aquesta activitat.

Els beneficis essencials que han popularitzat la impressió en 3D són el baix cost generalitzat d’ús, la polivalència en els materials usats per imprimir i les innombrables aplicacions que té. Aquí te n’explicam algunes.

Tres grans aplicacions de la impressió en 3D

  1. Creació de productes sota demanda

A diferència del model de negoci de la cultura de masses, la impressió en 3D obre la porta a generar productes sota demanda amb estàndards que no tenen res a envejar a l’esquema industrial. La versatilitat que ofereix pel que fa a disseny la situa a mig camí entre la fabricació en sèrie i les noves formes d’artesania.

Per què? Molt senzill! Amb una impressora en 3D i coneixements d’ús professionals, pots crear una sola peça de cada article dissenyat o tantes unitats com vulguis: exclusivitat a mida i/o fabricació en quantitats superiors. Sigui com sigui, la qualitat ha d’ocupar el centre del procés, perquè, d’acord amb posicions clàssiques de l’emprenedoria, el futur estarà marcat per l’èxit de productes personalitzats, duradors i atemporals, en contraposició amb la típica obsolescència programada.

Què et sembla produir jugarois manuals per peces? I productes personalitzats de decoració? Si no n’estàs del tot convençut, no et preocupis. Són només idees i… segur que tu tens les teues!

  1. Modelatge a mida de pròtesis per a ús mèdic

Una altra de les aplicacions (i oportunitats) que ofereix la impressió en 3D és el modelatge de pròtesis per a ús mèdic. L’avantatge d’aquest tipus d’impressió en un mercat semblant és l’abaratiment dels costs ortopèdics per un hipotètic auge de centres d’impressió.

Òbviament, una emprenedoria d’aquestes característiques pot generar reptes nous i importants, encara que la possibilitat hi és i és factible. Si t’interessa aquest mercat, és essencial tenir formació mèdica especialitzada i situar l’ètica com a eix central de la teua activitat. 

No oblidem que la filantropia (tornar a la societat el que la societat t’ha donat) és un pilar del món dels negocis. I una aplicació com aquesta n’és un exemple paradigmàtic! Només amb una visió emprenedora orientada a generar riquesa tant per a tu com per a la societat arribaràs lluny.

  1. Logística i/o lloguer d’equipaments

Per acabar, no podíem deixar-nos el mercat de lloguer i logística de les impressores. Tot i que es tracta d’una tecnologia essencialment barata, no tothom pot (o vol) comprar una impressora en 3D per produir. A més, sempre es necessita algú que les instal·li.

I, dins aquest mercat, les possibilitats s’obren fins i tot en l’àmbit de la formació especialitzada en el maneig d’aquesta tecnologia. Com pots comprovar, les aplicacions no són poques. Estàs preparat per  “modelar i imprimir” el teu futur en 3D?