Els darrers anys, la commemoració del Dia de la Dona el 8 de març ha anat guanyant popularitat arreu del món. Però, saps quin és l’origen d’aquesta efemèride? T’ho explicam a continuació. 

El 8 de març va ser declarat el Dia Internacional de la Dona per les Nacions Unides el 1975. Dos anys més tard, es va convertir en el Dia Internacional de la Dona i la Pau Internacional. Als Estats Units se celebra oficialment només des de 1994, tot i ser el país on es va originar aquesta commemoració. 

El “primer” 8 de març en el qual es va commemorar aquesta causa va ser el de 1911. Un any abans, Copenhaguen havia acollit la II Conferència Internacional de Dones Socialistes, a la qual van assistir més de 100 dones de 17 països. L’objectiu d’aquesta reunió era promoure la igualtat de drets de les dones i va ser aquí on es va aprovar la celebració del Dia de la Dona Treballadora el 8 de març, a petició de Clara Zetkin, una destacada activista alemanya.

Però aquesta data en concret va ser triada per commemorar dues vagues de treballadores que van tenir lloc un 8 de març (el 1857 i el 1908, respectivament). La primera la van protagonitzar les dones treballadores d’una fàbrica tèxtil de Nova York. En aquella època, la majoria dels empleats del sector eren dones, que treballaven més de 12 hores diàries amb una considerable bretxa salarial i sous molt baixos. Les pèssimes condicions laborals van ser el germen d’aquesta vaga. Les treballadores van organitzar una marxa per la ciutat per reivindicar els seus drets, encara que el que van rebre va ser una brutal repressió policial.

El 1908 es va produir una altra revolta als Estats Units. En aquest cas, 40.000 costureres de grans fàbriques d’arreu del país es van declarar en vaga per reclamar la igualtat de drets entre homes i dones. Però en una de les fàbriques (Cotton Textil Factory) va succeir una gran tragèdia. Els propietaris d’aquesta empresa van tancar les portes de la fàbrica on es trobaven les dones i es va produir un incendi a l’edifici, cosa que va provocar la mort de 120 dones. 

Arran d’aquest succés, des de 1911, el 8 de març es commemora el Dia de la Dona Treballadora, tot i que no va ser fins a 1975 quan l’Assemblea General de les Nacions Unides va establir aquesta data com el Dia Internacional de la Dona. La celebració es va anar ampliant progressivament a més països. Rússia va adoptar el Dia de la Dona després de la Revolució comunista de 1917. A la Xina es commemora des de 1922, mentre que a Espanya es va celebrar per primera vegada el 1936.