Existeixen certes habilitats, com la confiança en un mateix o la iniciativa, que són innates. Però, sens dubte, tot emprenedor s’hauria d’esforçar per potenciar-les. Pren-ne nota!

1. Orientació a resultats

En els emprenedors d’èxit, la necessitat d’assolir fites es tradueix en una gran capacitat de treball i en la perseverança necessària per mantenir el rumb marcat. 

2. Iniciativa

Els emprenedors de mena tenen tan desenvolupada la necessitat de crear alguna cosa pròpia que saben que seran empresaris abans, fins i tot, de saber quin negoci muntaran. I, encara que no tots els emprenedors tenen una iniciativa tan desenvolupada, aquesta habilitat, com tot en la vida, es pot entrenar. 

3. Afany de superació i aprenentatge

Si ets dels que sempre cerca nous reptes i gaudeixes aprenent, tens aquí una de les teues millors fortaleses. La curiositat serveix per trobar noves línies de negoci, nous mercats i, fins i tot, per posar en marxa noves empreses. 

4. Intuïció i visió de futur

La intuïció i la capacitat per anticipar-se al futur són dos valors imprescindibles de tot emprenedor, perquè arribarà el dia en què hauràs de resoldre problemes o prendre decisions en moments de màxima incertesa. 

5. Autoconfiança i resistència al fracàs

Si creus que pots, és molt possible que ho aconsegueixis, però si creus que no pots, segur que fracassaràs. Gairebé tots els emprenedors han hagut de superar algun fracàs en la seua trajectòria cap a l’èxit. El millor empresari es fa de molts mals negocis!

6. Calcular el risc

Els emprenedors tenen una gran facilitat per assumir riscs. En cas contrari, no donarien mai el pas definitiu. El que els falla sovint és la capacitat per mesurar aquest risc. L’eufòria inicial i les presses, de vegades, ens poden dur a sobrevalorar les nostres capacitats.

7. Habilitats comercials

Tot i la importància d’aquesta habilitat en totes les fases d’una empresa, és una de les principals assignatures pendents de molts emprenedors. La bona notícia és que és fàcil de desenvolupar, encara que molts prefereixen cercar algú que s’encarregui d’aquesta àrea del negoci.

8. Comunicació i persuasió

La teua capacitat per comunicar i influir en els altres és fonamental per aconseguir els teus objectius. Però recorda que persuadir no vol dir manipular els altres. El compromís a llarg termini només s’aconsegueix a força de confiança.

9. Xarxa de contactes (networking)

Una bona xarxa de contactes et proporcionarà tots els recursos que hagis de cercar fora de la teua empresa: informació, tecnologia, finançament, assessorament… i, per això, has treballar-la per endavant.

10. Lideratge

Liderar és la capacitat de l’emprenedor per transmetre la seua pròpia il·lusió a l’equip, un requisit bàsic perquè tots s’impliquin personalment en el projecte.

11. Adaptació al canvi

De la capacitat de l’empresari per adaptar-se als canvis depèn la supervivència de l’empresa. A més, en la gestió del canvi l’emprenedor ha d’implicar tot el seu equip. 

12. Creativitat

La creativitat és una habilitat que va més enllà de la capacitat per inventar objectes o crear una campanya de publicitat trencadora. Es pot aplicar a tots els processos d’un negoci i és clau per detectar oportunitats, trobar solucions en moments de crisi…