Si estàs a punt de llançar-te a la piscina de l’emprenedoria, has arribat al lloc ideal. Potser tens clar el negoci que vols llançar; probablement creus que ho tens tot pensat, però com tens tot el tema de les finances? No descuidis aquesta part de la teva empresa. Sobretot a l’hora d’arrencar és important tenir en compte aquests consells que et donam a continuació.

A prova de morosos

En una empresa tot va de meravella… fins que et topes de cara amb els impagaments. Perquè això, estimat emprenedor, és molt més comú del que havies pensat. Per això mateix, hauràs d’idear tot tipus de tècniques antimorosos i deixar ben clares les condicions de pagament en cada servei que prestis. És fonamental tenir un contracte i implementar eines de gestió de pagaments i cobraments. No oblidis que una mala gestió de la tresoreria de la teva empresa la pot dur a fer fallida, tot i que els productes o serveis que ofereixes siguin molt bons.

El matalàs financer: com més tou, millor

Això pot semblar una obvietat, però si no disposes d’un bon matalàs financer lamentam dir-te que potser no és el teu moment per emprendre. No esperis dependre d’ajudes i subvencions, perquè res no et garanteix que arribin. I si ho fan, probablement ho faran després d’una llarga espera. A l’hora de traçar el teu pla d’empresa, has de pensar quant de temps trigaràs a començar a facturar (i a començar a amortitzar el deute). No oblidis que els costs, a diferència dels ingressos, comencen el mateix moment en què inicies l’activitat.

Aprèn a trobar finançament

Aprendre a negociar amb les entitats financeres és tot un art, a més d’una feina que de vegades pot esdevenir esgotadora. Comença per allò que és fonamental: com més entitats (públiques i privades) visitis, millor. El banc o l’entitat financera no et coneix (ni a tu ni a la teva empresa). Així que no oblidis dur un document que reflecteixi la teva proposta d’empresa d’una manera atractiva. En aquest document residirà gran part de la capacitat d’èxit a l’hora d’obtenir finançament extern.

Treballa la paciència

Fer que el teu negoci creixi és una cosa que pot trigar molt de temps. No et desesperis! Quan tinguis un model de gestió empresarial molt definit i estable, i una clientela més o menys fixa, observa si posseeixes la capacitat per continuar mantenint o augmentant el teu volum de negoci amb els mateixos estàndards de qualitat. No oblidis que créixer sovint implica finançament, recursos humans i una gestió més complexa. La paciència i la planificació són clau per consolidar l’èxit del creixement.

Ningú no ha dit que fos fàcil! Emprendre és esquivar tot un camí d’obstacles. Però no hi ha dubte que, amb feina i els coneixements adequats, serà molt més fàcil assolir els teus objectius. Esperem que aquests consells financers per emprendre t’hagin resultat útils!