El Dia Internacional de les Petites i Mitjanes Empreses, què millor que analitzar els avantatges i els desavantatges de tenir una pime? Tot i que conèixer els punts forts i febles del teu negoci ha de ser una prioritat constant, la celebració del dia mundial de les petites empreses el 27 de juny és una raó de pes per posar les cartes sobre la taula. Et planteges emprendre…? Aleshores, això t’interessa!

4 desavantatges dels petits negocis

1. Dificultats de finançament

Poques coses són més complicades per a les petites i mitjanes empreses que l’accés al crèdit. Si t’estàs plantejant emprendre, ves assumint que el finançament serà complicat o no arribarà sempre que el necessitis. El teu finançament estarà en la suor de la teua feina.

2. Poder de negociació limitat

Si ja t’has vist obligat a contractar els serveis de professionals independents, microempreses o pimes en algun moment, sabràs que el seu poder de negociació és menor que el d’una gran empresa. Qualsevol client té més influència en els petits negocis que en els grans, ja sigui per demanar un descompte o per presentar una queixa.

3. Processos operatius improvisats

Els processos operatiusi els controls de qualitat sovint brillen per la seua absència en els petits negocis. És trist dir-ho, però és així en molts casos (no en tots, és clar). La manca d’esquemes formalment detallats i de capacitat d’inversió contribueix a perpetuar aquest escenari.

4. Exposició elevada a l’entorn

Una altra de les cares negatives de la moneda és l’exposició elevada a l’entorn que tenen les pimes. Les pimes són les primeres a caure quan el mercat tremola, ja que la seua capacitat de resistència en termes financers, legals i de competitivitat és limitada. Això redueix els processos expansius i pot tancar les portes als mercats externs.

4 avantatges de les pimes davant les grans empreses

1. Esperit de fer-se a si mateixes

Si per una banda les petites i mitjanes empreses són potser menys competitives, també són molt més originals. La personalitat, la força, l’estil, l’ambient casolà i, en definitiva, l’esperit de fer-se a si mateixes (self-made) les situa en una posició privilegiada als ulls de molts compradors.

2. Sensació d’identificació

En clara sintonia amb això, els petits negocis traspuen familiaritat. Això genera tant als empleats com als clients o proveïdors una sensació d’identificació fabulosa. Aprofita els avantatges de vendre amb les emocions!

3. Ajuts i subvencions a l’abast

Encara que no és la panacea, hi ha un avantatge afegit per a les pimes: la seua capacitat d’acollir-se a ajudes i subvencions esporàdiques. Et sonen noms com el Programa d’Ocupació i Suport Empresarial (PEAE), la Línia Enisa Joves Emprenedors o Enisa PIME? Mantén-te informat i beneficia’t d’algunes d’aquestes ajudes!

4. Presa de decisions més àgil

El millor de ser un peix petit és que l’agilitat és més gran. No podíem tancar aquesta llista d’avantatges i desavantatges de tenir una pime sense lloar la flexibilitat de les petites i mitjanes empreses. La seua presa de decisions és ràpida i centralitzada. Menys informada, potser, però molt més àgil. I, al cap i a la fi, larapidesaés crucial en l’estratègia, sobretot en un mercat com l’actual. No ho creus?