Març 29, 2024

ajuntamentdaltvila

Ultimes notícies

Protocol ViogénL’alcalde d’Eivissa, Rafa Ruiz, i el Cap Superior de la Policia Nacional, Gonzalo Espino, han signat el protocol de col·laboració i coordinació entre les Forces i Cossos de Seguretat de l’Estat i la Policia Local d’Eivissa per a la protecció de les víctimes de violència de gènere.

Aquest conveni habilita la Policia Local d’Eivissa per a intervenir directament en els casos de violència de gènere de manera coordinada amb la Policia Nacional d’Eivissa.

A l’acte, celebrat a la Sala de Plens de l’Ajuntament d’Eivissa, hi han assistit la Delegada del Govern, Aina Calvo; el Director Insular de l’Administració General de l’Estat a Eivissa, Enrique Sánchez Navarrete; el Cap Superior de la Policia Nacional, Gonzalo Espino; el Cap d’Operacions de la Policia Nacional a Balears, Jose Luis Santafé; el Comissari a Eivissa de la Policia Nacional, Manuel Hernández; la regidora de Policia, Rosa Rubio; la Regidora d'Igualtat, Claudia Cotaina, i el Cap de la Policia Local, Fermín Cárcel.

Amb el protocol VioGén els dos cossos de seguretat integren tota la informació necessària, poder fer prediccions del risc, fer seguiment i també tasques preventives i atendre alertes d’una manera ràpida en cas que hi hagi perill per a la integritat de la víctima. També ajudarà a col·laborar a les dues Policies a fer seguiment i protecció tant a les dones com als seus fills i filles. En definitiva, crear una xarxa, el més estreta possible per donar protecció i atendre aquest tipus de casos.
Per a l’alcalde d’Eivissa, Rafa Ruiz, ‘avui és un dia important perquè a aquesta ciutat volem eliminar totes les violències i la violència de gènere és una de les que ens preocupa més’.

L’alcalde ha afegit que ‘malauradament, encara es reprodueixen les actituds masclistes a la nostra societat i el més lamentable de tot és que es produeixen assassinats que són l’expressió màxima d’aquesta violència que ens assola. La violència de gènere lamentablement és una realitat, de les més indignants que vivim com a societat, i el que si han de saber els homes masclistes que exerceixen la violència cap a les dones és que aquesta ciutat avui està mes preparada mai per combatre’ls i serem ferms i determinants i per això agrair la col·laboració entre totes les administracions’.

La Delegada del Govern a les Balears, Aina Calvo, ha destacat “l’impuls important al desplegament del sistema VioGén aquesta legislatura”; “això representa un avanç en els mecanismes de protecció a les víctimes de la violència masclista, i el compromís de les institucions en l’eradicació d’una xacra lamentable a la nostra societat, a través de la col·laboració de les Forces i Cossos de Seguretat de l’Estat amb la Policia Local”, ha dit.

El Cap Superior Policia Nacional, Gonzalo Espino, ha afegit que ‘aquest conveni consolida la feina que ja s’està fent entre la Policia Nacional i la Policia Local d’Eivissa en la lluita contra la violència de gènere. Una col·laboració que es manté des de fa temps i que ara amb aquesta signatura es ratifica’. També ha volgut destacar que el fet de compartir les dades i informacions entre ambdós Cossos de Policia ‘suposarà un avanç i millora en aquesta col·laboració’.

L’Ajuntament d’Eivissa, previ a la signatura del conveni, va posar en marxa, juntament amb la regidoria d’Igualtat, l’IBDona i la regidoria de la Policia Local d’Eivissa, el primer curs d'atenció i protecció policial a les víctimes de violència de gènere en el que hi van participar 12 agents de la Policia Local.
Aquest curs ha estat el principi de la creació de la Unitat de Violència de gènere de la Policia Local d’Eivissa, que disposa ara de les eines necessàries, jurídiques, psicològiques, tècniques i habilitats per a una millor atenció i protecció a les víctimes de violència de gènere que es puguin presentar.
Amb la incorporació de l’Ajuntament d’Eivissa, són ja dos els municipis de l’illa on VioGén ja està en funcionament, ja que també l’ha posat en marxa Santa Eulàlia del Riu.

A la resta de l’arxipèlag, el sistema opera actualment a Artà, Calvià, Pollença, Esporles, Palma, Inca, Felanitx, Manacor i Valldemossa. A més, altres sis ajuntaments estan tramitant la seva adhesió; es tracta de Sant Antoni de Portmany, Alcúdia, Alaró, Capdepera, Formentera i Sineu.

Wpp