Març 29, 2024

ajuntamentdaltvila

Ultimes notícies

Terra de somnis"Terra de somnis" mostra sense complexos la singularitat i asimetria del món rural de l’Índia. És la clau d’accés a l’Índia més desconeguda, un mapa social on les ombres recuperen la vida. Un escenari on es confon el passat amb el present, lo natural amb allò sobrenatural i fantàstic.

L’exposició, organitzada per la Fundació ”la Caixa” i l’Ajuntament d’Eivissa, està formada per 40 fotografies. A través de les instantànies realitzades per la consagrada fotògrafa Cristina García Rodero, l’exposició vol donar veu a les dones de comunitats rurals d’Anantapur (Andhra Pradesh) i posar de relleu el poder de transformació de les comunitats on viuen.

La mostra forma part del programa Art al carrer, a través del qual la Fundació ”la Caixa” vol aproximar l’art a les persones fora del marc habitual de museus i sales d’exposicions. García Rodero dona veu a les dones submergint-se en el seu món, on es fonen l’alegria i el patiment dels qui encobreixen amb color els clarobscurs de la seva pròpia existència.

Terra de somnis. Cristina García Rodero. Lloc: Passeig de Vara de Rey, Eivissa. Dates: del 12 de maig al 13 de juny de 2021. Organització i producció: exposició organitzada per la Fundació ”la Caixa” i l’Ajuntament d’Eivissa. Fotografies i comissariat: Cristina García Rodero. Assessorament: Josep Giralt.

L’alcalde d’Eivissa, Rafael Ruiz; la delegada de la Fundación ”la Caixa” a les Illes Balears, Cristina Antich; el director de l’Àrea de Negoci d’Eivissa i Formentera de CaixaBank, Carles Verde, i la fotògrafa i comissària de l’exposició Cristina García Rodero han inaugurat avui Terra de somnis. Cristina García Rodero, una mostra fotogràfica que reflecteix la vida quotidiana dels habitants d’Anantapur, a l’estat d’Andhra Pradesh, una de les zones més pobres de l’Índia, on viuen les comunitats més marginals i vulnerables del país.

Entre els seus objectius, la Fundació ”la Caixa” treballa per l’acostament de la cultura i el coneixement a la societat. La divulgació és un instrument bàsic per promoure el creixement de les persones, i per aquest motiu l’entitat s’esforça per apropar el coneixement a públics de totes les edats i tots els nivells de formació. Entre aquestes activitats culturals, la Fundació ”la Caixa” organitza exposicions itinerants a les ciutats i els municipis que no tenen un CaixaForum, amb la voluntat de contribuir a la sensibilització ciutadana a través de continguts artístics, científics i socials.

A més, amb el programa Art al carrer, la Fundació ”la Caixa” vol convertir l’espai públic en un museu a cel obert, per fer més propera l’obra d’artistes de renom en el panorama internacional. El programa Art al carrer va iniciar el seu camí el 2006, i des de llavors ha mostrat al públic les creacions de referents de la modernitat com Auguste Rodin o Henry Moore, i d’artistes contemporanis com Manolo Valdés, Igor Mitoraj i, més recentment, el fotògraf brasiler Sebastião Salgado.

Ara, l’entitat presenta, juntament amb l’Ajuntament d’Eivissa, la mostra Terra de somnis. Aquesta exposició és el fruit del treball que han desenvolupat conjuntament la Fundació ”la Caixa” i la Fundació Vicente Ferrer a l’Índia per millorar substancialment les condicions de vida dels més vulnerables.

En aquest marc, es va convidar Cristina García Rodero a documentar les condicions de vida de les comunitats d’Anantapur. Durant un mes i mig, la fotògrafa va visitar hospitals, centres d’acollida de dones víctimes de maltractaments, tallers, escoles i cases, i va aconseguir retrats que donen veu a les persones que sovint són oblidades: nens i nenes, persones amb discapacitat i, molt especialment, dones. Mares, camperoles, cosidores, núvies de diferents confessions, professores, infermeres i noies estudiants tenen un paper molt destacat en aquest projecte, perquè representen un dels motors principals de la transformació de les comunitats d’Anantapur.

La mostra aprofundeix en el més sensible i màgic del món femení, com també en la força i la capacitat de superació de les dones d’Anantapur. La fotògrafa s’hi ha apropat amb un respecte reverencial. Obstinada i desmesurada, García Rodero ha sabut submergir-se en aquest món i fondre’s en l’alegria i el patiment de les persones que encobreixen amb color i distinció els clarobscurs de la seva pròpia existència.

El resultat del projecte són 40 instantànies: un devessall d’imatges representatives de les comunitats rurals de l’Índia que captiven per la qualitat compositiva i la vivesa de les estampes. A través de la fotògrafa García Rodero, descobrim la mirada de la seva gent i ens endinsem en un paisatge que sembla suspès en el temps.

A través de la seva obra, l’artista ens proposa una forma particular de veure l’Índia, un món complex i fragmentat. Cada fotografia constitueix un codi visual coherent i, per damunt de tot, transcendent: la imatge que es transforma en art.

Cristina García Rodero, una revolució en el paradigma del mirar

Cristina García Rodero és una figura tutelar de la fotografia universal, tant per la seva personalitat com per la repercussió nacional i internacional de la seva obra. Nascuda a Puertollano (Ciudad Real) el 1949, es va llicenciar en Belles Arts per la Universitat Complutense de Madrid. Va ser la primera espanyola que va entrar a la prestigiosa agència fotoperiodística Magnum, i entre els seus treballs destaca España oculta, que forma part de la Col·lecció ”la Caixa” d’Art Contemporani.

Ha rebut nombrosos premis, entre d’altres, el World Press Photo 1993, el Nacional de Fotografía 1996, el FotoPres ”la Caixa” 1997, el PhotoEspaña 2000, el Godó de Fotoperiodismo 2000, la Medalla de Oro al Mérito en las Bellas Artes 2005 i la Medalla de Oro de Castilla-La Mancha 2016, i, recentment, el PhotoEspaña 2017. És la primera fotògrafa espanyola que té un museu propi, a la seva ciutat natal.

Els centres educatius interessats poden concertar una visita didàctica a:
· Educaixa.org

Wpp