Març 29, 2024

ajuntamentdaltvila

Ultimes notícies

carrexarcL’Ajuntament d’Eivissa ha instal·lat dues plaques historiades als carrers de Xarc i l’avinguda 8 d’agost a les quals s’explica el significat del nom i la història d'aquests carrers ubicats a la zona del passeig marítim. Les plaques expliquen la història dels noms d'aquests carrers ubicats a la zona del passeig marítim.

A la placa de l'avinguda 8 d’agost es conta que aquesta data commemora la conquista catalana de les Pitiüses el 1235 i al carrer de Xarc, que el nom fa referència a l’antic quartó o districte de Xarc, paraula d’origen àrab que defineix la part oriental d’un territori.

En els darrers anys s’han instal·lat fins a 40 plaques historiades tant a carrers com a edificis i habitatges vinculades a personatges locals, algunes d’elles amb poemes .

Així, a Dalt Vila aquestes plaques amb informació es troben al carrer d'Ignasi Riquer (abans de Sant Domingo); la placeta del regent Gota-redona; el carrer de la Sagrada Família (abans de la Bola); carrer de la Santa Faç; carrer de la Soledat; carrer de l'Hospital (abans de l'Hospici) i carrer del pintor Marià Tur de Montis. A la zona de la Marina, sa Penya i Vara de Rey, estan al carrer del Bisbe Cardona Tur; carrer del mestre Joan Mayans; carrer de Manel Sorà; carrer d'Emili Pou; plaça de sa Drassaneta i al carrer de Castelar. A més, hi ha un poema, 'Nocturn a can Pou', de Manel Marí, i una altra placa a la casa on va viure Ramón Medina, al passeig de s'Alamera.

El Consistori també va instal·lar plaques a zones de platja d’en Bossa, Puig des Molins o can Escandell. A l’antiga placa de sa Graduada hi ha dos monòlits explicant la història de l’escola; també es va instal·lar un monòlit a la plaça 8 de març; al cementeri d’es Viver es va posar una amb un poema de Manel Marí i al carrer de Rafael Alberti un poema seu, entre altres.

La previsió es posar també plaques historiades a la casa on va viure Maria Costa Torres Corda i la casa on va viure Maria Ferrer Palau Besora, plaques amb les quals es va completant la Ruta per la Memòria que es realitza des de fa anys en col·laboració amb el Fòrum per a la Memòria d'Eivissa i Formentera.

avinguda8

 

 

 

 

 

Wpp