Juny 26, 2024

ajuntamentdaltvila

L'Ajuntament inaugurarà aquest dijous 30 de maig, a les 20 hores, la mostra 'Rudolf i Andrea Eimke. Eivissa, ahir i avui' per celebrar el 35è aniversari de l'Arxiu d'Eivissa i Formentera. L’exposició mostra les imatges de 1956 fetes per Koni Eimke i les realitzades el 2023 per la seua filla Andrea. A més, també es commemora la creació de l'Arxiu d'Imatge i So Municipal, AISME, el primer que es va crear a les Pitiüses i que va coincidir amb el 150è aniversari del naixement oficial de la fotografia (1839).
"Amb aquesta mostra tan especial iniciem la celebració del 35 aniversari del nostre Arxiu d'Eivissa i Formentera, que inclourem a la programació del 25 aniversari d'Eivissa com a Patrimoni Mundial", ha manifestat la regidora d'Arxiu, Normalització, Cultura, Patronats i Biblioteca de l'Ajuntament d'Eivissa, Carmen Domínguez.
Rudolf (Koni) Eimke va néixer a Köthen (Alemanya oriental) el 6 de maig de 1912. Des dels 14 anys va tenir molt d'interès en la fotografia. El 1942 es va casar amb Katharina Hoster de Düsseldorf (Alemanya occidental). Després de la Segona Guerra Mundial es va instal·lar a Düsseldorf, on va establir el seu primer taller i negoci de fotografia el 1949. L’any 1956 viatjà a Eivissa amb la seua esposa i la seua filla Andrea i va fotografiar molts indrets de l’illa i de la ciutat. Aquelles fotografies varen ser donades l’any passat a l’AISME i ara s’ofereix una selección de 40 d’elles en aquesta exposició.
Continuà amb el negoci de fotografia, dedicant-se a fotografiar obres d'arquitectura i publicitat, fins a finals dels anys 80 del segle XX. Després de la mort de la seva dona el 2003, als 91 anys va canviar el seu domicili i va anar a viure a casa de la seva filla a Atiu, Illes Cook (Pacífic del Sud). Va morir el 2006 i està enterrat a Atiu. Sobre Andrea Eimke, va néixer a Büderich el 29 de maig de 1950. El viatge amb els seus pares a Eivissa el 1956 va deixar una empremta indeleble que va ser determinant per a la resta de la seva vida. Després de la seva formació escolar i universitària, del 1969 al 1976 va treballar de secretària al Consolat General d'Espanya a Düsseldorf. Tot just enviduada i jubilada, el 2015 va tornar a Europa i finalment va poder realitzar el seu somni d'infància, el de viure a Catalunya. Després de 6 anys a Terrassa, des del 2021 viu a L’Ametlla de mar.
El viatge dels Eimke a Eivissa el 1956
Als seus viatges, Koni s'haviat enamora de la Mediterrània espanyola. Va oferir al Col·legi Comunitari de Düsseldorf (Volkshochschule) fer un reportatge sobre l'illa d'Eivissa. El 1955 els ho van encomanar a ell i al seu amic periodista Wilhelm Daniel. Tots dos van contractar un professor de castellà per aprendre l'idioma i es van posar en contacte amb amics de Willi (Dan) Daniel que vivien a Barcelona per preparar el recorregut.
A finals de juliol de 1956, juntament amb les seves esposes i la petita Andrea, van emprendre el viatge a Eivissa. La col·lecció de diapositives que, després de la mort del pare va passar a Andrea, és la documentació visual del viatge de quatre setmanes.
L'any 2022 Andrea va decidir donar aquestes diapositives a l'Arxiu Històric d'Eivissa i Formentera (AHEiF) i recórrer, sempre que fos possible, la ruta del 1956 per fer fotos de l'Eivissa d'avui. Aquesta exposició en homenatge de Koni Eimke mostra la cooperació de pare i filla, encara que sigui amb 66 anys de diferència.
35 aniversari de l'Arxiu
L'Arxiu Històric d'Eivissa i Formentera (AHEiF) va ser creat l'any 1937 a petició del propi Ajuntament de la ciutat, sota el patronat de la Diputació Provincial de Balears. El seu fons està format principalment per la documentació de l'antiga Universitat d'Eivissa i Formentera i l'antiga Cúria. El primer director fou Isidor Macabich Llobet. Mort Macabich l'any 1973, treballaren en la classificació i ordenació del fons de forma esporàdica Pere de Montaner i Jaumé Lladó, Joan Marí Cardona, Carme Balanzat i Carme Guasch, Ernest Prats, Conxa Calafat i Joan Antoni Torres. L'any 1986 es va crear la plaça d'Arxivera/Bibliotecària i des de 1987 n'és la directora Fanny Tur. Les dependències de l'Arxiu s'inauguraren el 22 de juny de 1989 a la seu de l'Ajuntament (antic Convent). El 2007 es va traslladar a l'edifici de Can Botino. Durant aquests anys, el seu fons s'ha vist incrementat i molt enriquit per nombroses donacions de llibres, diaris, fotografies, documents i objectes, entre d'altres.
Ampliació exposició 'Dones' fins al 16 de juny
Per una altra banda, s'ha ampliat fins al 16 de juny l'exposició 'Dones' que ofereix l'Ajuntament d'Eivissa a Es Polvorí, a Dalt Vila. L'horari és de dimarts a divendres, de 18 a 20:30 hores i dissabtes i diumenges, d'11 a 13:30 hores.
Wpp