Gener 28, 2025

ajuntamentdaltvila

Seminari GCPHELES CIUTATS PATRIMONI DE LA HUMANITAT D'ESPANYA I LA UNIVERSITAT DE SALAMANCA ORGANITZEN UN SEMINARI SOBRE LA GESTIÓ DEL PATRIMONI MUNDIAL

El seminari, que s'emmarca en les celebracions del VIII centenari de la Universitat, tindrà lloc del 22 al 24 de gener i compta amb la col·laboració del Ministeri d'Educació, Cultura i Esport i l'Ajuntament de Salamanca

Àvila, 8 de gener de 2018.- El Grup de Ciutats Patrimoni de la Humanitat d'Espanya i la Universitat de Salamanca organitzaran del 22 al 24 de gener un seminari amb el títol La gestió del Patrimoni Mundial. Les Ciutats Patrimoni de la Humanitat d'Espanya. El curs tindrà lloc al Saló d'Actes de la Facultat de Geografia i Història i serà inaugurat en el matí del 23 de gener al Paranimf de la Universitat pel rector de la Universitat de Salamanca, Ricardo Rivero; l'alcalde de Salamanca, Alfonso Fernández Mañueco; i l'alcalde de Conca i President de la Comissió de Patrimoni del Grup de Ciutats Patrimoni de la Humanitat d'Espanya, Ángel Mariscal.

Aquest seminari s'emmarca en la programació oficial del VIII centenari de la Universitat de Salamanca i està organitzat pel Grup de Ciutats Patrimoni de la Humanitat d'Espanya en col·laboració amb el Màster de Gestió del Patrimoni Cultural de la Facultat de Geografia i Història-Universitat de Salamanca, el Ministeri d'Educació, Cultura i Esport, i l'Ajuntament de Salamanca. Amb l'organització d'aquest seminari a Salamanca, el Grup de Ciutats Patrimoni vol, a més, contribuir a les celebracions amb les que l'Ajuntament de Salamanca, membre fundador de l'associació el 1993, commemorarà el 30 aniversari de la inscripció de Salamanca a la Llista del Patrimoni Mundial de la UNESCO.

En les sessions de treball participaran representants de la UNESCO, de l'Àrea de Patrimoni Mundial del Ministeri d'Educació, Cultura i Esport, i de la Junta de Castella i Lleó. Així mateix intervindran regidors i tècnics especialistes de les 15 Ciutats Patrimoni de la Humanitat, de la ciutat de Florència, i col·lectius socials i culturals com Boamistura o Zoés.

La matrícula és gratuïta i la inscripció s'ha de fer a través del Centre de Formació Permanent de la Universitat de Salamanca (http://vaporetto.usal.es/preactform/inicio). S'expedirà certificat d'assistència. Dirigit a tècnics del Grup de Ciutats Patrimoni de la Humanitat d Espanya, comunitat universitària en general i professionals del sector.

La UNESCO ha inclòs a la Llista del Patrimoni Mundial 46 llocs i béns del territori espanyol i, de forma significativa, 15 conjunts urbans amb un valor universal excepcional per les empremtes culturals heretades i el valor dels seus trets immaterials. Les trames urbanes i l'imaginari col·lectiu que tanquen, constitueixen un patrimoni fràgil a les agressions i vulnerable a la banalització cultural a causa de les múltiples pressions que suporten. La gestió d'aquests espais complexos en el present i de cara al futur tanca múltiples reptes i desafiaments per als tècnics i professionals que treballen en aconseguir harmonitzar de forma equilibrada i sostenible la conservació amb la millora de la qualitat de vida de la població local resident i les sinergies que provoca en el desenvolupament de les activitats econòmiques.

Per aquest motiu, els objectius d'aquest Seminari s'encaminen a donar visibilitat davant la societat en general als diversos impactes que pateixen les ciutats i, d'altra banda, analitzar i avaluar les línies estratègiques que se segueixen en la gestió diària de les mateixes en les àrees de turisme, de la conservació del patrimoni, i de l'economia, tot això des de la perspectiva de la funció social que ha de desenvolupar aquest ric patrimoni cultural. En definitiva, les reflexions i conclusions resultants dels espais de debat volen enriquir i contribuir a la gestió creativa, intel·ligent i sostenible de les 15 ciutats espanyoles reconegudes com a Patrimoni de la Humanitat: Alcalá d'Henares, Àvila, Baeza, Càceres, Còrdova, Conca , Eivissa / Eivissa, Mèrida, Salamanca, Sant Cristóbal de la Laguna, Santiago de Compostel·la, Segòvia, Tarragona, Toledo i Úbeda.

Enllaç a:
· Programa del Seminari