L'alcaldessa de Còrdova, Isabel Ambrosio, en la seva qualitat de presidenta del GCPHE, ha presidit la delegació del Grup de Ciutats Patrimoni de la Humanitat d'Espanya, que aquesta tarda s'ha reunit, a la seva seu de París, amb la directora general de la UNESCO, Audrey Azoulay.
A més de l'alcaldessa, la delegació del GCPHE, ha estat integrat per les alcaldesses de Càceres, Úbeda i Baeza i els alcaldes d'Eivissa, Alcalá de Henares, Tarragona i Àvila i ha estat acompanyada per l'ambaixadora permanent d'Espanya davant la UNESCO, Teresa Lizaranzu i Silvia Miralles, en representació de la Secretaria d'Estat de Cultura.
En la reunió que ha estat motivada pel XXV aniversari del GCPHE, Ambrosio, en la seva qualitat de presidenta del mateix, ha explicat a Azoulay, els fins que desenvolupa, el seu finançament i les activitats que s'estan portant a terme en aquest aniversari que es celebra al llarg de tot l'any 2018.
Azoulay s'ha interessat per la gènesi del grup, així com pel funcionament d'un col·lectiu que, com el de Ciutats Patrimoni de la Humanitat d'Espanya, és un dels més actius de tots els de similars característiques a Europa, posant com a exemple el treball que desenvolupen des de fa 25 anys.
Isabel Ambrosio ha convidat la directora general de la UNESCO a que estigui present en la commemoració oficial dels 25 anys del GCPHE, que tindrà lloc el proper 17 de setembre a Àvila i que estarà presidit per Sa Majestat el Rei d'Espanya.
En nom de totes les ciutats, Isabel Ambrosio, ha traslladat a la directora general de la UNESCO, la complexitat que suposa gestionar ciutats patrimoni de la humanitat, a l'hora de compatibilitzar la conservació patrimonial, amb la prestació dels serveis que demana la ciutadania que viu en elles: "No volem que les nostres ciutats es converteixin en parcs temàtics, sinó que segueixin tenint la identitat que els atorguen els seus ciutadans".
La presidenta del GCPHE ha explicat la directora general de la UNESCO les gestions que està liderant el grup, de cara a la constitució d'una federació europea de ciutats patrimoni, per a la que ja hi ha contactes molt avançats amb Itàlia, França i Alemanya i que podria concretar-se a mitjans de juny a Berlín. Azoulay s'ha mostrat especialment interessada per aquesta iniciativa, animant al GCPHE a internacionalitzar les seves bones pràctiques donada l'excel·lència de les mateixes.
Audrey Azoulay s'ha mostrat molt interessada pel funcionament del GCPHE i molt especialment per la seva declaració com a entitat d'utilitat pública, amb el que això pot suposar a l'hora d'aconseguir finançament privat per a multitud de projectes.
Demà dimarts el GCPHE es traslladarà a Estrasburg, on s'entrevistarà amb el Comissari Europeu d'Educació i Cultura, Tibos Navracsics, a qui traslladarà les inicitivas que estan desenvolupant les 15 ciutats espanyoles, amb motiu de l'Any Europeu del Patrimoni Cultural, així com el XXV aniversari de la creació de la xarxa.