Gener 24, 2025

ajuntamentdaltvila

25 anys GCPHESa Majestat el Rei va arribar a peu al Palau de Superunda i va ser rebut per l'alcalde de Conca i president del Grup de Ciutats Patrimoni de la Humanitat d'Espanya, Ángel Mariscal Estrada, així com per la resta dels alcaldes de les ciutats integrants del grup: Javier Rodríguez Palacios, Alcalde d'Alcalá d'Henares; José Luis Rivas Hernández, Alcalde d'Àvila; Dolors Marín Torres, Alcaldessa de Baeza; Elena Nevat del Camp, Alcaldessa de Càceres; Isabel Ambrosio Pals, Alcaldessa de Còrdova; Rafael Ruiz González, Alcalde d'Eivissa/Ibiza; Antonio Rodríguez Osuna, Alcalde de Mèrida; Alfonso Fernández Mañueco, alcalde de Salamanca; José Alberto Díaz Domínguez, Alcalde de Sant Cristóbal de la Laguna; Martiño Noriega Sánchez, Alcalde de Santiago de Compostel·la; Clara Luquero Nicolau, Alcaldessa de Segòvia, Josep Fèlix Ballesteros Casanova, Alcalde de Tarragona, Milagros Toló Jaume, Alcaldessa de Toledo; i Antonia Olivares Martínez, Alcaldessa d'Úbeda.

Seguidament, Felip va accedir al Palau de Superunda i al Pati Central va ocupar el seu lloc a la taula presidencial, des d'on va obrir la sessió i va concedir la paraula als intervinents. Durant l'acte es van projectar vídeos de caràcter promocional i amb els testimonis d'habitants a les ciutats del Grup de Ciutats Patrimoni de la Humanitat d'Espanya.

En la seva intervenció, Sa Majestat el Rei va subratllar que "...en aquesta oportunitat el fet que l'extraordinari patrimoni històric i cultural d'Espanya troba en moltes de les nostres ciutats la seva màxima expressió. No són només la seva dimensió artística, arquitectònica o urbanística, sinó, precisament, el lligam d'aquests valors amb les persones i amb la història i la cultura del nostre país...", així mateix va assenyalar que "...tots els espanyols -i tants milions de persones arreu del món que ens visiten cada any- hem de ser molt conscients de l'esforç i la tasca tan excel·lents que, durant aquest quart de segle, aquest Grup ha desenvolupat per a conservar, gestionar i promocionar de manera sostenible el nostre patrimoni, un dels principals del món...".

Sa Majestat el Rei va signar en el Llibre d'Honor del Grup de Ciutats Patrimoni de la Humanitat d'Espanya, exemplar obert expressament amb motiu del XXV aniversari del Grup. També va descobrir una placa commemorativa de l'esdeveniment, posant fi a aquest acte.

El Grup Ciutats Patrimoni de la Humanitat celebra durant aquest any el 25 aniversari de la seva creació; més de dues dècades d'existència per a un Grup que ha centrat els seus esforços en reforçar la marca Espanya amb una cura especial cap a la promoció del patrimoni i la cultura de les 15 ciutats que el conformen i una important projecció exterior.

El Grup de Ciutats Patrimoni de la Humanitat d'Espanya es va constituir el 17 de setembre de 1993, després de la integració en la llista del Patrimoni de la Humanitat de la UNESCO de les ciutats espanyoles d'Àvila, Càceres, Salamanca, Santiago de Compostel·la, Segòvia i Toledo. Des de llavors, s'han anat incorporant diferents ciutats a aquest grup després d'obtenir la menció per part de la UNESCO fins a sumar 15: Còrdova, el 1996, Conca el 1998, Alcalá d'Henares en 2000, Eivissa i San Cristóbal de la Llacuna en 2002, Mèrida i Tarragona el 2006 i, finalment, al juny de 2014, Baeza i Úbeda.