Març 29, 2024

ajuntamentdaltvila

GCPHE cultura seguraEl Grup de Ciutats Patrimoni aposta per la cultura segura en entorns patrimonials amb esdeveniments com "La Nit del Patrimoni" o el VIII Cicle de Concerts de Música de Cambra.

El president de la Comissió de Cultura i alcalde de San Cristóbal de la Laguna, Luis Yeray Gutiérrez, presenta la proposta de crear una plataforma nacional d'arts escèniques i artístiques en les 15 Ciutats Patrimoni de la Humanitat que complementi l'oferta del festival Escena Patrimoni.

San Cristóbal de la Laguna, dimarts 10 de febrer de 2021.- El Grup de Ciutats Patrimoni de la Humanitat d'Espanya ha celebrat avui la seua primera Comissió d'Educació, Cultura i Esport, presidida per l'alcalde de San Cristóbal de la Laguna, Luis Yeray Gutiérrez, que ha destacat que "l'any passat ja vam demostrar que aquest Grup és l'abanderat de la cultura segura i en 2021 continuarem amb l'organització de grans esdeveniments, com 'La Nit del Patrimoni' o la continuïtat del Cicle de Música de Cambra, que enguany arribarà a la seua vuitena edició oferint concerts gratuïts de gran nivell en espais patrimonials". El president ha avançat que "enguany volem fer un pas més i avui he presentat la proposta de crear una plataforma nacional d'arts escèniques i artístiques a les 15 Ciutats Patrimoni de la Humanitat que complementi l'oferta de festival Escena Patrimoni".

Luis Yeray Gutiérrez ha anunciat que "La Nit del Patrimoni celebrarà la seua tercera edició de forma simultània a la 15 Ciutats Patrimoni de la Humanitat al mes de setembre, amb una programació que augmentarà la qualitat de la seua programació en espais monumentals i que també aprofundirà en les arrels, la tradició i la cultura de les nostres ciutats. A més, aquesta edició comptarà amb grans figures de la dansa al Festival Escena Patrimoni i va reforçar la seua projecció internacional de la mà de la Unesco, que ja es va iniciar l'any passat. Aquest any comptarem amb nous partners internacionals".

Els regidors de Cultura i tècnics de les 15 Ciutats ja han rebut avui els primers avenços de la programació, en una reunió telemàtica en què ha participat el director de festival Escena Patrimoni, Lorenzo papagallo. Luis Yeray Gutiérrez ha subratllat que "l'aposta per la cultura segura ha de seguir sent un dels distintius del Grup de Ciutats Patrimoni. Tenim una immensa riquesa cultural que es manifesta de manera particular en cadascuna de les 15 ciutats i de manera general en el programa d'accions conjunt que avui hem abordat en la Comissió, tant en la programació d'una nova edició de la Nit del Patrimoni, com el Cicle de Música de Cambra o l'impuls d'una Plataforma Nacional per a la Dansa a les Ciutats Patrimoni".

La Comissió ha aprovat celebrar el VIII Cicle de Música de Cambra a la tardor, concretament entre els mesos d'octubre i desembre, en col·laboració amb l'Escola de Música Reina Sofia. A la reunió també ha intervingut el director de l'Escola, Juan Mendoza, que ha assenyalat que aquest Cicle quedarà emmarcat en les celebracions del 30 aniversari de l'Escola.

Entre els grans reptes d'aquesta Comissió també figura l'organització del Fòrum "Ciutats Patrimoni Mundial, Ciutats de Cultura Segura" que tindrà lloc en el primer semestre d'aquest any a Alcalá de Henares. Segons ha recordat Luis Yeray Gutiérrez, "se centrarà en debatre i analitzar l'organització d'esdeveniments culturals de primer ordre (arts escèniques, literatura, arts plàstiques) i la nova realitat post Covid. En aquest Fòrum s'analitzaran bones pràctiques, desenvolupament de protocols de nous formats post-Covid19 amb presència de gestors culturals de prestigi, tant nacionals com internacionals, i de representants del Ministeri de Cultura i Esport. Aquest Fòrum s'organitzarà en el primer semestre de 2021, quan les mesures de seguretat ho aconsellin, a Alcalá d'Henares".

Un altre dels grans projectes per a aquest any és la nova edició del programa 'Aula Patrimonio', que ha rebut un nou impuls el 2020 a l'incorporar novetats per augmentar la participació de les escoles i fomentar els projectes amb format digital, que han de presentar abans del 31 de març de 2021. El president ha recordat que la Comissió d'Educació, Cultura i Esport del Grup seleccionarà d'entre els guanyadors locals de les 15 ciutats, a un únic guanyador absolut nacional. La decisió es farà pública abans del 23 d'abril de 2021.

Luis Yeray Gutiérrez, amb la unanimitat dels regidors i tècnics de les 15 Ciutats, ha lamentat la cancel·lació del Circuit de Carreres a les Ciutats Patrimoni de la Humanitat en 2021 a causa de la pandèmia. A la reunió ha participat l'organitzador del Circuit, Daniel Gutiérrez, que ha explicat la impossibilitat d'organitzar les proves en les actuals circumstàncies provocades pel COVID-19. Luis Yeray Gutiérrez ha conclòs que "cancel·lam per responsabilitat i seguretat, però començarem a treballar de cara a 2022, perquè aquest important Circuit de Carreres populars es celebri amb totes les garanties i un èxit encara més gran de participació en les 15 Ciutats".

El Grup de Ciutats Patrimoni de la Humanitat d'Espanya és una associació sense ànim de lucre creada l'any 1993 l'objectiu de la qual és actuar de manera conjunta en la defensa dels el patrimoni cultural i la promoció turística de les ciutats que el componen: Alcalá d'Henares, Àvila, Baeza, Càceres, Còrdova, Conca, Ibiza/Eivissa, Mèrida, Salamanca, San Cristóbal de la Laguna, Santiago de Compostel·la, Segòvia, Tarragona, Toledo i Úbeda.

Wpp