abril 19, 2024

ajuntamentdaltvila

RecepcióEl Rei ha mostrat a l'audiència la seua preocupació per la situació de la població d'Ucraïna i per la destrucció de les seues ciutats i el seu patrimoni històric.

El president del Grup i alcalde de Salamanca, Carlos García Carbayo, ha agraït al Rei el seu suport al Grup de les 15 Ciutats que promociona la cultura i el patrimoni d'Espanya a tot el món.

Madrid, dijous 31 de març de 2022 - Sa Majestat el Rei ha rebut en audiència els membres de l'Assemblea del Grup de Ciutats Patrimoni de la Humanitat d'Espanya, per presentar els nous membres que conformen l'Assemblea, màxim òrgan de govern de l'associació, després de la constitució de les noves corporacions municipals.

A la recepció al Palau de la Zarzuela, don Felipe ha destacat que “Espanya compta amb 49 inscripcions a la Llista de Patrimoni Mundial de la Unesco, dels quals 15 són les ciutats que integren el Grup. Això converteix Espanya en un dels països del món amb major nombre de béns inclosos a la llista de la UNESCO” i ha subratllat que “les 15 Ciutats Patrimoni de la Humanitat Unesco són ambaixadores de la cultura del nostre país al món”.

El president del Grup i alcalde de Salamanca, Carlos García Carbayo, ha agraït a la Casa Reial el seu suport al Grup a través del temps i ha recordat la important tasca de preservació dels monuments i els nuclis històrics de les ciutats, així com l'esforç que aquesta tasca representa per als ajuntaments: “Existeixen una sèrie d'obligacions que les ciutats han d'abordar, com el manteniment dels nuclis històrics, la protecció mediambiental, que en molts casos ha estat degradada per desafortunades intervencions modernes, la restauració i la rendibilització de gran quantitat de patrimoni edificat de caràcter monumental i tots aquells problemes que produeix el fet d'enfrontar una configuració del passat amb la vida actual”.

El president del Grup ha manifestat “l'especial preocupació de Sa Majestat el Rei per la guerra a Ucraïna i per la població que ha perdut la seua vida, però també per la destrucció de les ciutats i del seu patrimoni històric i cultural”. A més, ha recordat que des del Grup ha traslladat el seu 'suport infrangible a la població d'Ucraïna, ha demanat el restabliment de la pau i el respecte al patrimoni històric d´Ucraïna, que representa la memòria viva dels pobles, en una declaració institucional de tots els alcaldes i alcaldesses'.

A més, García Carbayo ha mostrat l'agraïment del Grup a la Reina Sofia, que ha presidit en diverses ocasions la inauguració del Cicle de Música de Cambra a les Ciutats Patrimoni de la Humanitat, en col·laboració amb l'Escola de Música Reina Sofia: “Sempre atenta a les nostres peticions per donar suport a la Cultura i el Patrimoni, agraïm una vegada més a la Reina Sofia que presideixi el concert extraordinari que se celebrarà el proper 1 de juliol a la Plaça Major de Salamanca, com l'any anterior va fer al Teatre Romà de Mèrida”.

El president del Grup ha subratllat que “posam a disposició de Sa Majestat i de la Corona la nostra entitat, amb les seues 15 ciutats, que representen el millor de la cultura espanyola davant del món, la seua riquesa i varietat, la seua pluralitat de llengües i costums, amb l'experiència d'aquests gairebé 30 anys de treball conjunt, sumant i construint. Volem avançar que, el 17 de setembre de 2023 el Grup celebrarà el seu 30è aniversari, i es convidarà Sa Majestat a que ens acompanyi en els actes commemoratius d'aquesta efemèride, a la ciutat d'Àvila, on va néixer el Grup”.

Actualment formen part del Grup de Ciutats Patrimoni de la Humanitat d'Espanya les ciutats d'Alcalá de Henares, Àvila, Baeza, Càceres, Còrdova, Conca, Eivissa/Ibiza, Mèrida, Salamanca, Sant Cristòfol de la Llacuna, Santiago de Compostel·la, Segòvia, Tarragona, Toledo i Úbeda.

El Grup de Ciutats Patrimoni de la Humanitat d'Espanya es va constituir el 17 de setembre de 1993, després de la integració a la llista del Patrimoni de la Humanitat de la UNESCO de les ciutats espanyoles d'Àvila, Càceres, Salamanca, Santiago de Compostel·la, Segòvia i Toledo. Des de llavors, s'han anat incorporant diferents ciutats a aquest grup després d'obtenir la menció de la UNESCO.

Wpp