Gener 26, 2025

ajuntamentdaltvila

RP PortaveusL’Ajuntament d’Eivissa impulsa l’ordenança que regula l’ús, el consum i venda d’alcohol al municipi d’Eivissa amb l’objectiu de protegir als menors.

El tinent d’alcalde d’Economia i Hisenda, Alfonso Molina i el segon tinent d’alcalde de Benestar Social, Joan Ribas, han presentat els documents i reglaments que es portaran a aprovació del proper ple de la institució que tindrà lloc el dijous dia 30 de novembre. Aquests documents són els indicadors de medició de la qualitat del servei de la contracta de neteja, l’ordenança de regulació de l’alcohol, el nou reglament de funcionament del ple de l’Ajuntament d’Eivissa i tres convenis de col·laboració amb distintes institucions i entitats.

El tinent d’alcalde d’Economia i Hisenda, Alfonso Molina, ha explicat que per a millorar el funcionament i control de la contrata de neteja, “l’aprovació del  reglament dels conjunt indicadors permetrà proporcionar un instrument objectiu de mida del funcionament de la contrata i simplificar el treball dels tècnics per tal de poder valorar correctament els estàndards fixats de neteja i recollida de residus urbans de l’empresa concessionària”.

Aquests nous estàndards, permetran als tècnics poder realitzar l’informe de seguiment de la contrata, concretament la part que significa el 10 % dels ingressos de l’empresa, que van condicionats al compliment d’una sèrie de objectius del contracte.

Al proper ple també es tindrà lloc l’aprovació inicial de l’ordenança que regula l’ús, consum i venda d’alcohol al municipi d’Eivissa. Es tracta d’una ordenança en la que hi ha estat treballant molts de departaments de l’Ajuntament d’Eivissa, Educació , Joventut, Festes, Policia Local i Comerç.

Per al tinent d’alcalde de Benestar Social, Joan Ribas, “l’aprovació de l’ordenança municipal de regulació de l’alcohol a la ciutat d’Eivissa esta basada en la protecció al menor, la pedagogia, la prevenció i el consens”. El que preveu la nova ordenança és, per una banda vetllar per la publicitat de begudes alcohòliques, per l’accés i venta d’aquestes begudes, i per com enfocar-ho tot des de una part educativa i de responsabilitat.

S’ha detectat que l’influencia de les campanyes de publicitat als joves incrementa el consum d’alcohol quant major sigui la seua exposició a les campanyes publicitàries.
Per aquest motiu, no estarà permesa la publicitat de begudes alcohòliques a menors de 18 anys. Tampoc estaran permesos els missatges publicitaris que incitin al consum abusiu o que representin èxit social o sexual, o els missatges de contribuir a superar la timidesa o a resoldre conflictes.
La publicitat estarà prohibida a l’interior i exterior dels mitjans de transport públic, incloses les estacions d’autobusos i les seves parades i els ports, així com als taxis amb llicència atorgada per l’Ajuntament d’Eivissa.
Pel que fa a les activitats de promoció de begudes alcohòliques en fires, certàmens i exposicions i activitats similars, es situaran en espais diferenciats i amb control d’accés que impedirà l’entrada a menors de 18 anys. Per aquest motiu, també l’Ajuntament d’Eivissa donarà exemple, i en les recepcions oficials i actes inaugurals no es subministraran begudes alcohòliques.
La nova ordenança inclou sancions que van dels 750 als 3.000 euros així com mesures alternatives a la sanció econòmica destinades a menors de 21 anys que tenen per objectiu de promoure el canvi de conducta dels joves amb les mesures com plans personals i accions educatives que realitzaran els menors i els pares, mares o tutors.
Pel que fa a la venda d’alcohol, es prohibeix la seva venda a establiments comercials, licoreries, benzineres i estacions de servei de les 22h a les 8h. Aquesta és una mesura per prevenir la compra i consum d’alcohol en menors d’edat.

El tinent d’alcalde de Benestar Social, Joan Ribas, també ha anunciat l’aprovació de tres convenis de col·laboració amb la Fundació Ignasi Wallis i amb l’Institut d’Estudis Eivissencs i amb i amb l’Institut d’Estudis Baleàrics.
El primer conveni és amb la Fundació Ignasi Wallis, per valor de 75.000 euros, i respon al treball de col·laboració per a l’atenció de menjar a domicili per a persones majors o amb dependència. La Fundació Ignasi Wallis donarà 2 àpats al dia a 30 persones. A més del servei del menjar a domicili, aquest conveni també contempla el projecte d’Atenció Personal, per a 15 persones.

També es portaran ha aprovació dos convenis relatius a l’àrea de normalització lingüística: el conveni de col·laboració amb l’Institut d’Estudis Eivissencs per dur a terme voluntariat lingüístic, dotat amb 6000 euros i que permet continuar amb el programa de parelles lingüístiques com a forma d’aprenentatge per a nouvinguts del català. L’any passat va haver 45 voluntaris, 20 catalanoparlants i 25 nouvinguts  de 7 nacionalitats diferents que varen aprendre català d’aquesta manera.

L’altre conveni es signa amb l’Institut d’Estudis Baleàrics per tal d’oferir cursos de tots els nivells de català. Es tracta d’un conveni, dotat amb 14.772 euros, que té per objectiu oferir a la ciutadania que tothom pugui tenir accés a diferents cursos de català.

Per altra banda, també es portarà a aprovació la proposta de Reglament de Ple que estableix el nombre de mocions i preguntes que podran presentar el grups polítics així com el temps d’intervencions. L’objectiu es millorar el funcionament dels plens de la institució, treballar millor les mocions que es porten al ple, consensuar i negociar cada una de les propostes abans de que arribin a la seva aprovació al ple. Al Reglament de Ple s’ha inclòs també la celebració d’un debat sobre l’estat del municipi que tindrà lloc un cop a l’any.