Gener 23, 2025

ajuntamentdaltvila

Exposició dibuixos CalbetEl regidor de Patrimoni i Cultura de l’Ajuntament d’Eivissa, Pep Tur, i la directora del Museu d’Art Contemporani, Elena Ruiz, han presentat l’exposició de dibuixos de Vicent Calbet (Eivissa, 1938- Fukuoka, Japó, 1994). Les obres daten d’entre el 1951 i 1956 i romandran exposades públic al Museu Puget durant un any.

Es tracta d’una exposició composada per cent quatre dibuixos seleccionats d’entre quasi tres-cents analitzats i que han estat conservats durant aquests anys per la seva família. Els dibuixos pertanyen a la seva primera etapa, un Vicent Calbet jove, encara estudiant a l’escola d’Arts i Oficis d’Eivissa entre 1951 i 1956, que dibuixava de manera profusa a llapis, bolígraf o pastel.

El regidor de Cultura i Patrimoni de l’Ajuntament d’Eivissa, Pep Tur, ha destacat que ‘es tracta, sens dubte, d’una exposició necessària per a conèixer els orígens i la vocació del pintor Vicent Calbet. Una exposició que ens aporta una nova visió i una nova lectura de les seves obres de maduresa’ i ha agraït a la família del pintor, i en concret a Javier Calbet, la conservació i l’anàlisi de tots els esbossos que ‘han permès que els eivissencs i eivissenques coneguin els inicis de Calbet’.

Al llarg de l’exposició trobem diferents temàtiques, apunts a l’aire lliure, estudis de figures i retrats, algun autoretrat paisatges i diferents escenes als carrers d’Eivissa. També hi podem trobar diferents objectes, com un peu i una mà, realitzats davant còpies d’escaiola de l’escola d’Arts i que la família encara conservava.
Els dibuixos varen ser  realitzats sobre fulles de paper de petit format i sense preparació prèvia. Vicent Calbet va exercir el dibuix com a mètode preparatori, fets en un espai de temps molt curt, fet que posa de relleu el valor testimonial dels esbossos ja que percebia i executava deixant constància del moment més immediat.  

L’exposició contempla esbossos realitzats a mà alçada, alguns a color i altres dibuixos acabats, en els que el pintor ja treballa tècniques concretes com la llum o la perspectiva, amb dates incloses al dibuix, fet que ja feien els  pintors Puget, i que podem constar fent una visita a la planta principal del museu.

Per a directora del Museu d’Art Contemporani d’Eivissa, Elena Ruiz, ‘el dibuix forma part d’un món del passat, els artistes ja enfronten el treball d’artista com Calbet, que es llaurava uns estudis i un ofici amb una disciplina associada al segle XVI’

Vicent Calbet va cursar els seus primers estudis de pintura entre els 13 i els 18 anys, la qual cosa demostra que el despertar de la seva vocació té lloc bastant primerenc.
Al final dels mateixos, es matricula en l'Escola de Belles Arts de Sant Carles de València i fa els dos primers cursos com a estudiant lliure, anant a València només per examinar-se. Els dos últims cursos, no obstant això, els fa de forma presencial, la qual cosa li permet al temps freqüentar els cercles i ambients artístics on es nota la influència de l'academicisme i el costumisme com a tendències dominants i també els despuntis de joves que s'allunyen d'allò per intentar renovar els llenguatges figuratius.

A València, Calbet s'acostuma a visitar el Museu de Belles arts de Sant Pío V, on es meravella amb les seves col·leccions de pintura medieval. I a través de publicacions i llibres coneix l'obra, i es declara admirador, dels mestres moderns Munch i Rouault.

Acabada la seva etapa formativa torna a Eivissa i aquí freqüenta l'amistat i el magisteri dels pintors locals Agut Clará i Antonio Pomar. Entre 1960 i 1961 viatja per Europa i visita museus en un intent de madurar i llaurar-se una àmplia cultura artística.
A partir d'aquest moment se succeeixen les exposicions a Eivissa, Palma, i Barcelona, a les quals seguirà una trajectòria internacional molt profitosa.
Les dècades dels 80 i 90 suposen la seva florida i maduresa, adquirint una gran fama i popularitat. En 1993, el Museu d’Art Contemporani  d’Eivissa li dedica una gran exposició antològica, morint lamentablement un any després en el transcurs d'un viatge professional per inaugurar una mostra a Japó.

Desde los apuntes, verdaderas instantáneas de la idea, a los acabados, los dibujos de Calbet contienen todas las fases del dibujo según Vasari: apunte, perfil y dibujo acabado o preparatorio y sólo faltaría el cartón, que Calbet, al menos que sepamos, no realizó.
 Ghiberti,  Cennino  Cennini o Vasari  (siglos XIV-X V y XVI, respectivamente) en su calidad de tratadistas y teóricos, pensaban que el dibujo era  el padre de todas las artes, y no es hasta la época contemporánea cuando el dibujo se independiza y se valora de forma autónoma.  Los dibujos de Calbet, no obstante, pertenecen a la tradición clásica y son  un estado intermedio del proceso creativo que concluye en su caso en forma de pintura. No en vano sus primeras pinturas se inscriben dentro de la tradición paisajística  y no será hasta su obra de madurez cuando Calbet cree un estilo personal mucho más cerca del informalismo que de la figuración.

L’exposició de Dibuixos de Vicent Calbet, estarà exposada al Museu Puget durant un any.

L’horari de visita serà en l’horari habitual del Museu Puget:
· Abril, maig, juny i setembre: de dimarts a diumenge de 10 a 14h. De dimarts a divendres de 17 a 20h
· Juliol i agost: de dimarts a diumenge de 10 a 14h. De dimarts a divendres de 18 a 21h.
· D’octubre a març: dimarts a divendres de 10 a 16.30h. Dissabtes i diumenges de 10 a 14h.