Gener 27, 2025

ajuntamentdaltvila

Mary Anne EvansMary Anne Evans (Nuneaton, Warwickshire, 22 de novembre de 1819 - Chelsea, Londres, 22 de desembre de 1880), més coneguda pel pseudònim de George Eliot, va néixer en una família benestant i va assistir a l'escola fins a la mort de la seua mare, moment en què va haver de fer-se càrrec del patrimoni familiar a causa de la malaltia del seu pare i el matrimoni de la seua germana gran.

Quan morí el seu pare inicià un viatge per Europa que durà 2 anys i visità països com Suïssa i Itàlia. Aquest últim li va servir d'inspiració per a alguna de les seues obres. Sabia llatí, grec i alemany. Mary Ann Evans es va negar a que la seua condició de dona pogués suposar un handicap per publicar, raó per la que va haver de triar un pseudònim masculí.

Va fer traduccions, va escriure relats, novel·les i poesia, encara que en aquest àmbit literari no té tan bona consideració com en el de la prosa. Va publicar algunes de les seues novel·les per lliuraments en revistes, costum habitual a l'època i va arribar a treballar com a editora. La seua obra no és extensa però sí de notable interès i cal destacar Escenes de la vida parroquial, la seua primera obra narrativa publicada. Consta de 3 novel·les curtes (El triste destino del reverendo Amos Barton, La historia de amor del señor Gilfil i El arrepentimiento de Janet), que van aparèixer anònimament per entregues a la revista Blakwood's i després es publicarien en un llibre en 1858 ja signat per "George Eliot". Altres novel·les són El molino junto al Floss (1860), Silas Marner (1861) o Middlemarch, que durant 1871 i 1872 es va publicar en fascicles. La primera edició completa en un sol tom en 1874 va ser un èxit de vendes.

Mary Ann Evans va ser una dona atípica pel seu temps tant pel que fa a la seua vida personal com per la seua obra. És considerada a dia d'avui com una precursora de la novel·la moderna i en el seu temps va comptar amb admiradors literaris de la talla de Marcel Proust.