La iniciativa, organitzada per l’Ajuntament d’Eivissa i el Museu Arqueològic d’Eivissa i Formentera, finalitza aquest divendres amb un concert de música electrònica i ha comptat amb 10 activitats durant els mesos de juny i juliol.
La ‘Tríada Mediterrània: Pa, oli i vi a l’Eivissa Antiga’, organitzada per l’Ajuntament d’Eivissa i el Museu Arqueològic d’Eivissa i Formentera ha comptat amb la participació d’un total de 710 persones a les 10 activitats realitzades durant els mesos de juny i juliol. La iniciativa finalitza aquest divendres 30 de juliol amb un concert de música electrònica amb la col·laboració de l’Associació Dj’s i Productors d’Eivissa i Formentera (DIPEF) i Associació Ocio de Ibiza amb el qual es donarà visibilitat a aquesta nova associació i s’aproparà el museu monogràfic Puig des Molins a les persones seguidores de la música electrònica.
La Triada Mediterrània ha permès aquest estiu gaudir del patrimoni arqueològic i gastronòmic amb el pa, l’oli i el vi com productes protagonistes de la nostra història, en un emplaçament excepcional com és la necròpolis feniciopúnica del Puig des Molins. El projecte ideat pel MAEF ha volgut difondre el coneixement històric que tenim sobre la producció d’aquests tres productes a l’Eivissa antiga, i a la vegada, connectar amb les noves propostes que impulsen empreses locals que recuperen tant varietats antigues com tècniques tradicionals.
La regidora de Turisme, Dessiré Ruiz, ha assenyalat que ‘aquesta iniciativa, que va sorgir de les Taules de Treball del Pla Estratègic de Turisme, ha estat tot un èxit. Hem celebrat 8 conferències i dos concerts, i totes les activitats han tingut l’aforament complet. Ha estat una forma de transportar-nos a les nostres arrels on l’oli, el pa i el vi eren els elements essencials de la dieta Mediterrània i s’ha fet servir la cultura gastronòmica dels nostres abans passats a la innovació culinària dels cuiners de la nostra ciutat’.
Al projecte han participat professionals de diferents sectors que tenen vincles amb l'illa d'Eivissa, del MAEF, Helena Jiménez, la historiadora i tècnica de
didàctica del MAEF, Carmen Mezquida; el periodista especialitzat en pa, Ibán Yarza; Glenda Graziani, arqueòloga especialitzada en història de l'agricultura durant l'Antiguitat; Joan Roig, xef en Guillemís i Charo Val, propietària de La Alacena del Gourmet Ibiza i gran defensora dels productes locals.
Durant les activitats, els especialistes de cada producte han fet una presentació sobre la història del pa, de l'oli o del vi i s’han oferit degustacions de la mà d’empreses productores locals com són Can Bufí, Can Coves, Gatzara, Es Brot, Can Blay, Can Noguera; Joan Benet, Can Miquel Guasch, Oliada, Sa Tanca des Clot, Pla de n'Ortiz, Ca na Platera, es Trull de ca n'Andreu, Can Rich, Terramoll, Cap de Barbaria, Can Rich, Can Maymó i Ibizcus. També s’ha rebut el suport en l’organització del Museu Etnogràfic d’Eivissa amb el préstec temporal de peces etnogràfiques. Per part del MAEF s’han realitzat simultàniament durant les ponències tallers infantils per als més petits, per tal de poder gaudir d’aquest cicle en família.