L’onzena edició del Bloop Festival ja ha començat amb la inauguració de l’exposició de fotografies de Martha Cooper, que compta amb 27 fotografies.
Martha Cooper és una fotògrafa documental que s'ha especialitzat en la fotografia de grafiti, street art i arquitectura durant més de quaranta anys. En la dècada de 1970, Martha va treballar com a fotògrafa de plantilla al Nova York Post. Durant aquest temps, va començar a documentar grafiti i b-boying, temes que la van portar a una àmplia cobertura dels primers temps de l'Hip hop a mesura que sorgia al Bronx. Aquestes fotos, publicades a tot el món, van ajudar a fer del Hip hop el moviment juvenil internacional predominant que és en l'actualitat.
Per a Matteo Amadio, organitzador del Bloop Festival, ‘aquest any és un any particular per ser el segon any de la covid i per això, hem decidit donar visibilitat a la vida, a les ganes d'existir i als infants en particular perquè són el futur i l’esperança i desafortunadament han estat els que han patit més durant la quarantena, per això el nostre lema d’enguany, el futur’.
Per segon any, el Bloop Festival compta amb la presència de Martha Cooper, una de les fotògrafes més importants en l'àmbit mundial que exposa a Eivissa una sèrie de 27 imatges realitzades entre els anys 1970 i el 1979 a infants que jugaven al carrer de forma analògica, creant jocs i gaudint al carrer. A més de l'exposició, el 6 d'agost, a l’Hotel Pikes tindrà lloc la projecció a l'aire lliure de 'Martha: A Picture Story'. Un documental dirigit per Selina Milers que reuneix imatges de Martha Cooper i la seva carrera com a fotògrafa documental. L'entrada és gratuïta prèvia reserva a la web https://events.pikesibiza.com.
La fotògrafa Martha Cooper ha dit que ‘poder exposar les meves imatges a Espanya es un honor per mi i poder vorer les fotografies exposades a les murades de la ciutat d’Eivissa és es impressionant i un honor’
El Bloop compta en aquesta edició amb la col·laboració de l’Ajuntament d’Eivissa, Consell d’Eivissa, Ports de Balears, Fundació Baleària, Pike’s i Montana.
El regidor de Cultura, Pep Tur, ha afirmat que ‘el Bloop Festival s’inaugura avui, en circumstàncies difícils per la pandèmia però des de l’Ajuntament d’Eivissa i l’organització del festival hem tingut clar que el Bloop havia de continuar endavant. Obrim el Bloop Festival amb una llegenda de la fotografia ja que Martha Cooper va ser la persona que va documentar l’inici del hip hop i del grafiti al Nova York dels anys 80 i per nosaltres es un honor com a ciutat el poder combinar la seva obra amb les murades renaixentistes. Fer aquesta unió del patrimoni històric amb un patrimoni que pertany a tothom que és la seva obra’.
Per al regidor de Cultura, el missatge de l’exposició és molt clara i necessària, ‘la reivindicació de la innocència i dels jocs. Sabem que passem per moments molt difícils però no podem renunciar a gaudir i aquestes fotografies ens mostren aquest missatge, hem de ser capaços de seguir gaudint i de ser responsables’.
El director insular de Cultura, Miquel Costa, ha dit que ‘des del Consell Insular seguim donant suport al Festival que és ja un referent a nivell mundial en l’art urbà i agraeix la voluntat i il·lusió que posen els seus productors cada any. És una edició molt especial per la presencia de Martha Cooper a Eivissa que és un mite dins la fotografia’.
Les fotografies de Martha Cooper estaran exposades al Pati d'Armes i al Port d'Eivissa durant les pròximes dues setmanes, fins el 18 d’agost.