Gener 20, 2025

ajuntamentdaltvila

Cuina CentralCuina Central Eivissa és un projecte amb responsabilitat social i ambiental que comença amb els productors locals i arriba a les famílies del municipi.

Cuina Central Eivissa s’ha iniciat amb el lliurament de 175 menús diaris a les famílies que necessiten cobrir les necessitats bàsiques d'alimentació de forma saludable, fomentant l'ús de productes autòctons.

A la presentació hi han assistit l’alcalde d’Eivissa, Rafa Ruiz, el delegat territorial de Red Eléctrica de España a les Balears, Eduardo Maynau, la regidora de Benestar Social de l'Ajuntament d'Eivissa, Carmen Boned, el xef David Reartes, la representant de Ibiza Preservation Found, Serena Cook, i la gerent del Càterig s’Olivera, Pilar Escandell.

Cuina Central Eivissa preveu atendre a 69 famílies de la ciutat d’Eivissa, el que equival a 11.070 menjars realitzats amb pautes nutricionals completes, 175 persones al dia durant els set dies de la setmana per un període de tres mesos.

L'alcalde d'Eivissa, Rafa Ruiz, ha destacat que ‘durant aquests darrers mesos hem patit molt degut a la pandèmia. Han estat molts de mesos en què l’Ajuntament d’Eivissa ha estat a prop de la ciutadania en moments molt crítics i aquesta és una mostra de què continuam estant al seu costat, especialment de les persones i famílies que ho necessiten. Aquesta és una demostració que la col·laboració des de tots els àmbits fan una societat millor, més justa i més igualitària’.

L’alcalde ha afegit que ‘aquest projecte va molt més enllà. Cuina Central Eivissa també és un instrument que serveix per posar en contacte empreses locals i petits productors. És per tot això, que considerem que és un projecte global que té en compte a les persones, la sostenibilitat de la nostra terra i de les petites empreses’.

El projecte Cuina Central Eivissa es realitza gràcies al conveni signat entre l’Ajuntament d’Eivissa i el Grupo Red Eléctrica mitjançant el qual destina 50.000 euros per al finançament dels menús.

Un acord que s’inscriu dins del Compromís de sostenibilitat 2030 i la política de responsabilitat corporativa de l’entitat.

El delegat territorial de Red Eléctrica a les Balears, Eduardo Maynau, ha dit que “el nostre compromís amb Eivissa va més enllà del desenvolupament d’unes infraestructures que són claus per a la garantia de subministrament elèctric i per impulsar la transició energètica; volem, a més generar un valor afegit compartit, a l’illa i amb l’illa, una voluntat que expressem a través d’aquest projecte”.

La presentació ha tingut lloc a les instal·lacions del càtering s’Olivera, des d’on surten cada dia els 175 menús que es lliuren a les famílies destinatàries, prèviament definides pels Serveis Socials de l’Ajuntament d’Eivissa.

L'empresa Càtering s'Olivera es responsabilitza de la gestió diària de les compres, l'elaboració, cuina i transport dels menús als domicilis de les persones beneficiàries. La gerent i propietària del Càtering s’Olivera, Pilar Escandell, ha explicat que la seva empresa va néixer amb l’objectiu d’implementar un model d’alimentació sostenible. Durant el recorregut per les instal·lacions, ha afirmat que ‘ les compres són locals, de temporada, ecològiques, respectant el calendari pagès. Els plats que elaborem són plats tradicionals, plats ecològics i els postres, són fruita de quilòmetre 0 i productes eivissencs’.

Els menús estan elaborats, coordinats i supervisats pel xef, David Reartes, qui destaca que s'elaboren seguint una pauta nutricional completa, que inclogui carbohidrats, proteïnes i verdures i fruites fresques, sempre mitjançant productes locals, de temporada, i sempre que sigui possible, ecològics.

La representant de la Fundació IbizaPreservation, Serena Cook, ha afirmat que Cuina Central Eivissa es realitza a través del seu projecte Eivissa Produce, qui s’encarrega de subministrar els proveïdors de producte local i de la gestió comptable del projecte. Cook ha destacat l’aposta d’aquest projecte pels productes i els productors locals donant suport.

Els menús es preserven en cambra frigorífica per a garantir els protocols sanitaris i, en la jornada de distribució, s'efectua l'embalatge i etiquetatge en recipients individuals biodegradables.

L'elaboració de menús té en compte les necessitats específiques relatives a la sensibilitat a al·lergògens o de caràcter religiós.

El projecte, que està inspirat i compta amb el suport de World Central Kitchen, la iniciativa liderada pel restaurador espanyol José Andrés en diverses ciutats dels Estats Units i també espanyoles, uneix els esforços de l'Ajuntament d'Eivissa, el sector de la restauració, de la producció local sostenible i de l'aportació empresarial per a dur a terme un projecte d'interès general dirigit a les persones més vulnerables i mitigar així la difícil situació social actual.

Wpp