Gener 21, 2025

ajuntamentdaltvila

fandango1‘Very Well, Fandango!’, és el títol que dóna nom al segon concert del Festival Eivissa Clàssica que tindrà lloc a l’auditori de Can Ventosa aquest dissabte, 4 de novembre, a les 19 hores. L’organització ha ampliat el aforament i les entrades es podran aconseguir a través de la pàgina web de l’Ajuntament d’Eivissa a partir d’avui dijous, dia 2 de novembre. 

En aquesta cita els músics Ramsés Puente (violí), Rubén Herrera (violí), Miguel Falomir (viola), Carlos Vesperinas (violoncel), Raquel Quiroga (violoncel), Juan Ainvar (guitarra) y Susana Larriba (bailaora), interpretaran el Quintet per a guitarra i cordes No. 4 i Musica notturna delle strade di Madrid de Luigi Boccherini. Un repertori ple de moments descriptius que va compondre Boccherini gràcies a la seva estança a Madrid entre 1770 i 1805. El Festival Eivissa Clàssica està organitzat per l’Ajuntament d’Eivissa, compta amb la col·laboració del Patronat Municipal de Música d’Eivissa i s’ha realitzat gràcies al patrocini de la Fundación Abel Matutes, La Sirena Art Ibiza, Perfumerías África, Manonelles, Glissandoo, Asesoría Unidad, Sono Ibiza i Estudi Jazzbo de Ricard Bofill. 

Sobre el repertori de ‘Very well, Fandango!’ 

Luigi Boccherini, influït per la música popular durant la seua estada a Espanya, compon els seus quintets per a guitarra i cordes, una innovació notable per a l'època. El núm. 4, titulat "Fandango" en honor al seu últim moviment, inclou percussió amb castanyoles, la qual cosa accentua el caràcter popular de la dansa. Tractant de portar el folklore un pas més enllà, Boccherini pretén pintar i narrar com era l'ambient musical d'una nit madrilenya, com es pot apreciar en la seva obra la Musica notturna delle strade di Madrid. Segons ell, "aquest quintet representa la música que passa pels carrers de Madrid al capvespre, des de la campana de l'Ave Maria fins a la retreta... Aquesta peça és absolutament inútil i fins i tot ridícula fora d'Espanya, ja que els qui l'escolten mai poden entendre el seu significat i els músics no poden tocar-la com cal". 

El virtuós violoncel·lista estava disposat a sacrificar les normes clàssiques en favor d'una interpretació autèntica, una cosa poc comuna durant la Il·lustració. Aquesta postura el va destacar com un pioner en la seua cerca per representar la veritat en la música. 

fandango2

 

 

 

 

 

Els músics de ‘Very well, Fandango!’ 

Ramsés Puente Matos, Violí. Nascut a Santiago de Cuba, comença els seus estudis de música en el Conservatori Alejandro García Caturla el 1987, a l'Havana, i es gradua en la Universitat de les Arts l'Havana el 2004. L’any 2010 es va especialitzar en violí barroc per la Universitat de Salamanca. És membre de l’Orquestra Simfònica Ciutat d’Eivissa i participa de manera activa en el panorama cultural de l'illa d'Eivissa, on resideix actualment. 

Rubén Herrera Echeverría, Violí. Nascut a Eivissa, on inicia els seus estudis de violí i piano. Continua la seua formació al Conservatori Superior de Música del Liceu de Barcelona on finalitza el Grau Superior amb altes qualificacions. Rep classes de J. M. Escaiola, J. Spitkova, E. Tieles i al Conservatori de Rotterdam am G. Griabjcevic i O. Martinova. Destaca la seua activitat concertística com a violí solista amb l’Orquestra Ars Medica i amb el Quarteta Moana. Col·labora regularment amb l’Orquestra de Lleida, la Simfònica Victòria dels Àngels i l’Orquestra Simfònica Ciutat d’Eivissa. És professor de l’Acadèmia Granados-Marshall des de l’any 2010. 

Miguel Falomir Goslin, Viola. Músic de Castelló de la Plana titulat superior en Viola pel Conservatori Superior de Música Salvador Seguí amb les més altes qualificacions i el premi extraordinari fi de carrera. Obté la Llicenciatura en Història i Ciències de la Música i el Màster en Musicologia de la Universitat de la Rioja. Ha estat membre i de nombroses orquestres joves, professionals i grups de cambra, amb els quals ha ofert concerts en diversos països al costat de solistes i directors de reconegut prestigi. Actualment, és professor de viola i orquestra en el  Conservatori Professional de Música i Dansa Catalina Bufi d'Eivissa i Formentera. 

Juan Ainvar, Guitarra. Nascut a Oviedo el 1997. Inicia els seus estudis amb Rubén Abel Pazos, després a l'escola Hans Eisler de Berlín i en el Conservatori Superior de Música dels Illes Balears amb Pedro Mateo González. Ha rebut classes de professors com Ricardo Gallén i Carlo Marchione, Robert Kessler, M. Würzerbesser i O. Lanuti. Combina la seua carrera interpretativa amb la composició i la música moderna. Actualment imparteix classes a l’Escola Municipal de Música de Formentera i a l'Escola  Municipal de Música de Sant Antoni. 

 Carlos Vesperinas, Violoncel. Va començar els seus estudis musicals al Conservatori d'Eivissa i Formentera, on va obtenir el Premi Extraordinari d'Interpretació per Violoncel. Els darrers anys ha desenvolupat una àmplia experiència com a músic de cambra i d'orquestra, actuant en sales com el Teatre Real, el Museu Nacional del Romanticisme, la Sala Kutxa, l'Herkulessaal de Munic, el Cadogan Hall i el Barbican Hall de Londres. amb orquestres com la Bilbao BOS Symphony Orchestra, la Euskadi Symphony Orchestra o la Neue Internationale Philarmonie. 

Raquel Quiroga Sánchez, Violoncel. Nascuda a Eivissa el 1990, comença els seus estudis al Conservatori Professional de Música i Dansa d’Eivissa i continua estudis superiors al Conservatori Superior de les Illes Balears amb els professors Ángel García Jermann, Miguel Jiménez i Laia Puig. Ha continuat perfeccionant la seua tècnica i ha col·laborat amb nombroses orquestres i formacions de les Illes Balears. En l’actualitat imparteix classes de violoncel al Patronat de Música i a l’Escola de Música de Santa Eulària des Riu. És membre de l’Orquestra Simfònica Ciutat d’Eivissa.   

Susana Larriba, Bailaora. Professora de dansa espanyola al Conservatori Professional de Música i Dansa d'Eivissa i Formentera “Catalina Bufí”. Es forma al Conservatori Superior de Dansa Institut del Teatre de Barcelona. Cofundadora de la Companyia de dansa DANZALArriba amb la que ha actuat a Festivals com “Sibiu Capital Cultural 2007” Rumania “Festival Flamenco Viva España” Moscow 2009 “ Las Noches del Casco Viejo” Libia 2023. Coreografía diversos espectacles del pianista Manolo Carrasco (Teatre Alcázar de Madrid 2003,Teatre Apolo de Barcelona 2004) Del mestre Damunt “Tardes de Zarzuela” (Teatre Apolo Barcelona) 2007. “ Circus Olé” gira per Regne Unit 2002. Forma parta de la companyia de Javier Latorre Dansa Flamenca “Somorrostro” 2002-24. 

Programa del concert del Festival Eivissa Clàssica ‘Very Well, Fandango!’

Wpp