Gener 20, 2025

ajuntamentdaltvila

Úbeda y Baeza, dissabte 24 de febrer de 2024. El Grup de Ciutats Patrimoni de la Humanitat ha celebrat el 20 aniversari de la declaració de Patrimoni Mundial de Baeza i Úbeda, amb la reunió de la Comissió Executiva del Grup i l'Assemblea General en totes dues ciutats, que també han acollit sengles actes institucionals de descobriment de les plaques amb les quals el Grup commemora el 20 aniversari de la declaració de Patrimoni Mundial per part d'Unesco. Presidides per l'alcalde de San Cristóbal de La Laguna, Luis Yeray Gutiérrez, tant la Comissió Executiva, en Baeza, com l'Assemblea General, a Úbeda, han aprovat el calendari de promoció internacional i d'esdeveniments culturals i esportius, l'any en què se celebra el 30 aniversari del Grup. Entre ells destaca que la Reina Doña Sofía presidirà el concert extraordinari del Grup, el dia 8 de març, en la Santa Església Catedral de La Laguna.

Luis Yeray Gutiérrez ha felicitat a Úbeda i Baeza pel seu aniversari: “En aquests 20 anys, totes dues ciutats han viscut un creixement notable de l'afluència de turistes de tot el món, atrets pels seus conjunts històrics, però també pels seus esdeveniments culturals, per la seva gastronomia, per la qualitat dels seus allotjaments o per l'oferta extraordinària dels seus artesans i artistes, que són elements comuns que defineixen a les 15 ciutats que forma part del nostre Grup. El nostre compromís és continuar treballant en un projecte comú que garanteixi la conservació i protecció dels nostres centres històrics i, al mateix temps, respongui a les necessitats de la ciutadania en matèria d'accessibilitat, serveis públics o atenció social. I podem dir amb orgull que el Grup s'ha convertit en una referència internacional en la conservació i defensa del patrimoni universal, sense perdre de vista que la prioritat absoluta, que són els nostres veïns i veïnes”.

El president ha afegit, a l'inici de l'Assemblea, que “el Grup renova avui el seu compromís amb la protecció del llegat patrimonial, i reiterem la voluntat d'impulsar projectes conjunts, intercanviant experiències i afrontant problemàtiques comunes, des del respecte a la singularitat de cada ciutat”.

En aquest sentit, l'Assemblea ha aprovat el calendari per a posicionar la marca Ciutats Patrimoni d'Espanya a Europa, Amèrica i Àsia, amb presència en les fires més importants del món com les de Brussel·les, ITB-Berlín, ILTM (International Luxury Travel Market) de Singapur i Àsia Pacific, JATA-el Japó. Segons el president, “també hem previst la participació en jornades tècniques al Japó, els Estats Units, la Xina i presentacions tècniques i institucionals a Chicago i Toronto, a més d'Emirats Àrabs. En el cas de Centreeuropa, també realitzarem presentacions a Suïssa i Irlanda”.

L'Assemblea ha aprovat, així mateix, l'agenda dels principals esdeveniments culturals i esportius de 2024, així com l'impuls al calendari d'actes amb motiu de la celebració del XXX Aniversari del Grup. Sa Majestat la Reina Doña Sofía presidirà el concert extraordinari del Grup el dia 8 de març en la Santa Església Catedral de La Laguna.

El vicepresident segon del Grup i alcalde de Segòvia, José Mazarías, ha afegit que “coincidint amb aquest 20 aniversari històric per a Úbeda i Baeza, i també que el Grup celebra el seu 30 aniversari, volem anunciar que l'Assemblea ha aprovat el calendari d'esdeveniments de 2024, que inclou la creació del primer torneig de rugbi 7, en categories masculina, femenina i inclusiva, que comptarà amb equips de les 15 Ciutats Patrimoni i que enguany arrenca l'últim cap de setmana de juny a Segòvia i posteriorment se celebrarà en la resta de ciutats. Així mateix, hem donat llum verda a la nova edició del Circuit de Carreras a les Ciutats Patrimoni de la Humanitat, que comptarà amb el patrocini de Paradores i El Corte Inglés, com és habitual".

En qualitat de president de la Comissió de Cultura, Educació i Esport, José Mazarías també ha assenyalat que “el nostre objectiu comú és promoure un turisme de qualitat que difongui el nostre patrimoni històric i cultural, per aquesta raó, les nostres 15 ciutats també acolliran esdeveniments com una sèrie de concerts en espais singulars a llum de les espelmes, que comptaran amb aforaments reduïts, artistes locals i figures destacades del nostre àmbit cultural. A més, se celebraran espectacles amb més de 200 drons adaptats a cadascuna de les 15 ciutats”.

El vicepresident també ha anunciat que, entre els acords de l'Assemblea, s'inclou la contractació d'un nou gerent del Grup, “després d'un procés de selecció molt important, amb més de 120 candidats, figura que és imprescindible per a l'intens treball que desenvolupa el Grup”. Els acords inclouen l'adjudicació del desenvolupament d'una nova web “més funcional i atractiva, perquè és un element indispensable de promoció de les nostres ciutats”, ha explicat Mazarías, qui ha avançat que la pròxima Assemblea del Grup se celebrarà l'11 de maig a Eivissa/Ibiza. El regidor de l'Ajuntament de la capital de l'illa, Rubén Sousa, ha participat en l'Assemblea i en la Comissió Executiva del Grup Ciutats Patrimoni de la Humanitat celebrades aquest cap de setmana a Úbeda i Baeza.

Comissió Executiva a Baeza

La ciutat de Baeza va acollir el divendres la reunió de la Comissió Executiva, preparatòria de l'Assemblea, i també la col·locació de la placa commemoratiu dels 20 anys com a Ciutat Patrimoni de la Humanitat. L'alcalde de Baeza, Pedro Javier Cabrera Rentero, va subratllar que “la Baeza Episcopal i Universitària situada en el cor de la província de Jaén, enfront de l'escenari natural de la vall del Guadalquivir i envoltada d'un immens bosc d'oliveres, representa un viu exemple de l'Humanisme espanyol”. Després de descobrir la placa situada en el passatge del Cardenal Benavides, l'alcalde va posar de manifest que Baeza és una ciutat de trobada, on “la coexistència de cultures cristiana, islàmica i jueva, van afavorir crear un espai de llibertats i l'obertura a altres influències, aportant al Patrimoni Mundial l'originalitat d'una expressió artística amb projecció a Iberoamèrica”.

A més, Cabrera va posar l'accent en la importància de “pertànyer al Grup de Ciutats Patrimoni de la Humanitat, la qual cosa ens ha fet ser més fortes, ja que, sumant experiències en els diferents camps d'actuació, podem buscar solucions conjuntes als dificultats i desafiaments que suposa la conservació del patrimoni històric en una societat en constants canvis”.

Assemblea General a Úbeda

En aquesta mateixa línia, l'alcaldessa d'Úbeda, Antonia Olivares Martínez, ha assegurat que “hem duplicat les xifres de turistes en dues dècades i vull destacar que l'entrada en el Grup de Ciutats Patrimoni de la Humanitat d'Espanya ha estat gairebé tan important com la pròpia declaració de Patrimoni Mundial, perquè ha suposat un suport al marxamo de qualitat i una oportunitat magnífica per al nostre posicionament turístic, tant nacional com sobretot internacional”.

Antonia Olivares ha recordat que “va ser arran de la declaració de Patrimoni Mundial, quan Úbeda va experimentar un veritable ‘boom’ turístic, que en altres ciutats espanyoles es va produir en els anys 60. Fins llavors, la font de riquesa de la nostra ciutat estava basada principalment en dos pilars: el comerç i l'agricultura, orientada a l'olivar i a l'oli d'oliva. Aquell històric 3 de juliol de 2003 va marcar un abans i un després, ja que a partir d'aquell moment es va posar en valor tot el nostre llegat patrimonial, històric i artístic, de valor únic i excepcional, la qual cosa ha convertit a la nostra ciutat en un model d'èxit turístic”.

Les conseqüències, segons ha detallat l'alcaldessa, tenen un reflex contundent en les xifres: “En aquests 20 anys hem fet un salt quantitatiu i qualitatiu, fins al punt de trencar tots els rècords en el sector turístic, de manera que si en 2003 teníem 11 establiments i 621 places hoteleres, en 2023 comptem amb 129 establiments nous i 1.696 places, cosa que significa que hem augmentat en un 91,47% els nous allotjaments i en un 63,38% les places d'allotjament. Aquest impacte també s'observa en l'oferta de restauració: En 2003 teníem 11 restaurants a la ciutat i en 2023 ja són 21 restaurants amb 3.849 places. També s'han creat 10 noves empreses turístiques, la qual cosa suposa un augment del 83% de l'oferta. A més, hem passat de rebre 50.000 turistes en 2003 a 103.000 en 2022, la qual cosa es tradueix en al voltant de 185.000 pernoctacions actualment”.

L'agenda del Grup a Úbeda i Baeza ha comptat amb la presència del vicepresident segon i alcalde de Segòvia (José Mazarías), al costat dels alcaldes de Tarragona (Rubén Viñuales) i Salamanca (Carlos G. Carbayo), que formen part de la Comissió Executiva, juntament amb l'alcaldessa de Santiago de Compostel·la i vicepresidenta primera, (Goretti Sanmartín). En l'Assemblea també han participat els alcaldes i alcaldesses d'Alcalá de Henares (Judith Piquet); Ávila (Jesús Manuel Sánchez Cabrera), Baeza (Pedro Javier Cabrera), Càceres (Rafael Mateos), Córdoba (José María Bellido), Cuenca (Darío Dolz), Toledo (Carlos Velázquez) i Úbeda (Antonia Olivares), als quals s'han afegit els regidors de Fons Europeus d'Eivissa/Ibiza, Rubén Sousa, i el delegat de Turisme de Mèrida, Felipe González, en representació de totes dues ciutats.

El Grup de Ciutats Patrimoni de la Humanitat d'Espanya és una associació sense ànim de lucre creada l'any 1993 i declarada d'Utilitat Pública, l'objectiu de la qual és actuar de manera conjunta en la defensa del patrimoni històric i cultural de les 15 ciutats que el componen, així promocionar l'oferta turística dels seus destins en els mercats nacionals i internacionals. Integren el Grup les ciutats espanyoles els conjunts històrics de les quals han estat inclosos per la UNESCO en la Llista del Patrimoni Mundial: Alcalá de Henares, Àvila, Baeza, Càceres, Còrdova, Cuenca, Eivissa/Ibiza, Mèrida, Salamanca, Sant Cristóbal de la Laguna, Santiago de Compostel·la, Segòvia, Tarragona, Toledo i Úbeda.

Wpp