Octubre 06, 2024

ajuntamentdaltvila

El director insular de Cultura del Consell Insular d’Eivissa, Miquel Costa, la regidora de Cultura de l’Ajuntament d’Eivissa, Carmen Dominguez, i el poeta Carles Fabregat han presentat avui la 32ª edició del Festival de Poesia de la Lluna de Juny que se celebra els dies 4 i 5 d’octubre. Es tracta d’una edició que, com ha explicat un dels seus organitzadors, Carles Fabregat, enguany adquireix un caràcter plenament balear i pitiús, reunint a una representació de poetes de les quatre illes, per tornar l’any proper a recuperar el caràcter internacional del projecte, renovat ara fa cinc anys.

Així, juntament amb els poetes representants de Mallorca, Menorca, Eivissa i Formentera -Maria T. Ferrer, Bernat Joan, Júlia Roig, Pau Sarradell, Pep Tur i Vicent Tur-, s’ha convidat també a participar-hi a Anna Gual, provinent del Principat, en paraules de Fabregat, “una de les veus més destacades, d’aquesta plèiade de poetes i escriptores sorgides els darrers anys”. De Mallorca assistirà el poeta, traductor i editor Antoni Xumet, i per Menorca Ponç Pons, poeta, críticliterari i traductor, considerat una de les millors veus poètiques del moment i d'una gran potència creativa.

A més, durant aquestes dos jornades poètiques, es retrà homenatge a la recentment traspassada poeta Nora Albert i també es celebrarà de manera especial el centenari de Joan Salvat Papasseit i Vicent Andrés Estellés, sota el nom d’Avui, demà i ahir la paraula viva, amb ecos de tots dos poetes.

El divendres 4 d’octubre, a les 20.30 h, al Claustre de l’Ajuntament d’Eivissa se celebra la Nit de la Poesia, a la qual els poetes recitaran les seves composicions acompanyats al violoncel pel músic mallorquí Miquel Àngel Aguiló.

El dissabte 5, a les 12.00 del matí, es retrà homenatge a la poeta Nora Albert, que fou estreta col·laboradora del festival, i va residir durant anys prop de Punta Galera; per a la qual cosa, l’acte tindrà lloc a la parròquia de Sant Antoni, poble que el festival no ha visitat encara.  Els quatre anys anteriors varen ser a Sant Miquel, Sant Rafel, Jesús i Sant Jordi, sempre davant de l’església parroquial de cada municipi. Hi intervendran en aquesta ocasió, Fanny Tur, Àngels Escandell, Joan Murenu i la Colla de Portmany commemorem el centenari de Papasseit i Estellés: avui, demà i ahir la paraula viva.

Miquel Costa ha destacat el caràcter rotatori del Festival, que va passant per diversos pobles de l’illa “que és el que també intentam amb les activitats culturals que organitza el Consell Insular: la descentralització, arribar a tothom”. Per la seua part, la regidora Carmen Domínguez ha posat en valor aquest festival que es converteix, any rere any, “en una oportunitat perquè tothom gaudeixi de la bellesa de la poesia amb propostes que l’acosten també als més joves”.