Novembre 30, 2024

ajuntamentdaltvila

L’alcalde de la capital eivissenca, Rafael Triguero; la vicepresidenta segona del Consell, Sara Ramón, i el gerent del Grupo Ciudades Patrimonio de la Humanidad de España (GCPHE), Javier Martín Arroyal, han presentat aquest dimecres els actes commemoratius amb motiu d’aquesta fita històrica

Amb del 25è aniversari de la declaració d’Eivissa com a Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO l’Ajuntament d’Eivissa celebrarà el 4 de desembre, amb la col·laboració del Consell Insular d’Eivissa i el Grupo Ciudades Patrimonio de la Humanidad de España (GPCHE), aquesta efemèride el proper dimecres amb diferents actes commemoratius entre els que destaquen una exhibició de 220 drons i un concert de l’Orquestra Simfònica Ciutat d’Eivissa, A més, aquesta programació es completarà el 8 de desembre amb un espectacle de ‘Candlelight’ a la Catedral. L’alcalde de la Capital eivissenca, Rafael Triguero; la vicepresidenta segona del Consell d’Eivissa, Sara Ramón, i el gerent del GCPHE, Javier Martín Arroyal, han destacat el ferm compromís de totes les entitats implicades en la preservació del patrimoni i han convidat a la ciutadania gaudir dels actes organitzats per aquest dia tan important i a sentir-se orgullosos de la seua capital.

“Durant aquest últim any hem posat un especial focus a divulgar i potenciar el nostre patrimoni. Tota la nostra promoció com a ciutat ha tingut al patrimoni i la cultura com a eixos, i també hem organitzat multitud d'activitats, visites guiades i teatralitzades perquè els residents el coneguessin i el gaudissin. Molts ciutadans m'han expressat la seva alegria d'haver gaudit d'aquestes activitats reconeixent a més que no havien conegut i recorregut el patrimoni fins ara. Volem que aquest patrimoni sigui gaudit i sentit per tots, especialment per les noves generacions que han d'aprendre el seu valor, perquè el patrimoni no és una cosa estàtica: viu i es renova en cada persona que ho visita, ho entén i ho gaudeix, i cada generació va deixant la seva empremta en ell”, ha assenyalat l’alcalde d’Eivissa, qui ha apel·lat a l’esperit del consens assolit el 1999 per continuar assolint fites i plantejant reptes nous. Precisament el 3 desembre, un dia abans del 25 aniversari d’Eivissa com a Patrimoni Mundial, l’alcalde Rafael Triguero ha convocat el Consell d’exalcaldes i exalcaldeses, tal com es va comprometre durant la primera trobada celebrada el 8 d’abril amb motiu del 5è aniversari de la Llei de Capitalitat d’Eivissa.

A més, Triguero ha remarcat que aquest 2024 és un punt d’inflexió per posicionar la Ciutat com destinació turística patrimonial gràcies a l’adhesió de l’Ajuntament a ICOMOS, entitat vinculada a la UNESCO, i de l’anunci de la candidatura de ciutats fortificades del Mediterrani de la que forma part Eivissa.

Per la seua part, el gerent del Grup de Ciutats Patrimoni de la Humanitat, Javier Martín Arroyal, ha felicitat a Eivissa pels 25 anys del reconeixement de la UNESCO i ha recordat que enguany també se celebra el 25 aniversari de les ciutats de San Cristóbal de La Laguna i Tarragona i, entre finals de novembre i el 17 de desembre, el Grup també celebra que Unesco va reconèixer el Valor Universal Excepcional dels centres històrics d'Alcalá de Henares, Càceres, Toledo, Santiago de Compostel·la, Segòvia, Àvila, Cuenca, Mèrida, Salamanca i Còrdova. D'aquest llistat de 15 ciutats monumentals i úniques en el món, també formen part Úbeda i Baeza". "Aquest 25 aniversari de 'Eivissa, Biodiversitat i Cultura’, coincideix a més amb el 30 aniversari de la creació del Grup de Ciutats Patrimoni de la Humanitat d'Espanya. Precisament per celebrar aquest 30 aniversari, en les 15 ciutats s’han organitzat tota una sèrie d'esdeveniments de manera conjunta com els espectacles amb exhibicions de 220 drons que han recorregut totes les ciutats i que també arriba ara a Eivissa. Posteriorment, el gerent del GCPHE ha indicat que en aquest 30 aniversari destaca la Col·lecció Ciutats Patrimoni, que reuneix signatures de prestigi del nostre país, en cuidadíssims llibres de viatge. L'edició d'Eivissa té com a protagonistes al poeta Antonio Colinas i a la il·lustradora Patricia de Norberto. “Sota el títol ‘Arquitectura de la Llum’, el gran Antonio Colinas convida a l'amable lector a gaudir dels béns Patrimoni Mundial i al fet que tingui en compte que Eivissa no és només una ciutat i una illa, sinó una ciutat de ciutats i una illa d'illes”, ha explicat Martín Arroyal. De fet, l’Ajuntament d’Eivissa ha escollit una de les il·lustracions de Patricia de Norberto pel material gràfic per difondre els actes commemoratius d’aquest 25 aniversari.

A continuació, la vicepresidenta segona i consellera de Patrimoni, Sara Ramon, ha destacat el suport del Consell d’Eivissa a posar en relleu aquesta efemèride de manera transversal, amb polítiques i col·laboracions “de tots els departaments que han tingut l’oportunitat”. En aquest sentit, la consellera ha fet memòria que la Medalla d’Or, “el reconeixement més important que atorga el Consell d’Eivissa” ha set enguany per la candidatura d’Eivissa Patrimoni de la Humanitat i que des de l’Arxiu d’Imatge i So s’han enregistrat nombrosos testimonis “per tal que no desapareguin i que les generacions futures tinguin accés a aquests documents”. Sara Ramon també ha explicat que departaments com Promoció Turística i el que ella mateixa dirigeix, Educació, Cultura i Patrimoni, han tingut una especial implicació en les celebracions d’aquesta efemèride, amb una aportació econòmica que supera els 2 milions d’euros, entre subvencions per a activitats de dinamització i difusió del 25è aniversari de la Declaració, i l’aportació al Consorci Patrimoni de la Humanitat, argumentant que s’ha fet “des del convenciment que aquesta feina que conjuntament hem fet totes ses administracions implicades en posar en valor aquest Patrimoni no ha d’acabar aquí, sinó que ha de seguir perquè el món sigui conscient des tresor que té Eivissa.

ACTES COMMEMORATIUS

Sobre els actes commemoratius del 4 de desembre, es celebraran a la tarda. En els propers dies es confirmaran els horaris exactes. La programació preveu, en primer lloc, el descobriment de la placa commemorativa dels 25 anys d’Eivissa com a Ciutat Patrimoni a l’Antic Ajuntament (Plaça d’Espanya,1) i, posteriorment, al Claustre, s’inaugurarà una exposició fotogràfica amb 31 imatges dedicades als béns declarats Patrimoni Mundial.

Després, l’Orquestra Simfònica Ciutat d’Eivissa (OSCE) farà un concert gratuït a l’església de Santo Domingo. Començaran interpretant el Concert per a violí i orquestra de Max Brunch amb Lina Tur Bonet com a violí solista, seguiran amb “El sombrero de tres picos” de Manuel de Falla i acabaran amb la Rapsodia Patrimoni de la Humanitat d’Adolfo Villalonga. L’Orquestra estarà dirigida per Fernando Marina. Aquest concert es celebra gràcies a la col·laboració del Consell Insular d’Eivissa.
Per concloure la jornada del dia 4 amb motiu del 25 aniversari, des del Baluard de Santa Llúcia es podrà admirar un gran espectacle de 220 drons que sobrevolarà la Ciutat. Es tractarà d’una exhibició de llums acompanyada de música que segueix les noves tecnologies. El dia 8, gràcies a la col·laboració del Bisbat d’Eivissa, s’oferirà un espectacle Candlelight a la Catedral d’Eivissa a les 19 hores.

SERVEI D’AUTOBÚS GRATUÏT A DALT VILA

Per accedir a Dalt Vila l’Ajuntament d’Eivissa oferirà un servei d’autobús gratuït des del Passeig de Vara de Rey, a partir del carrer Compte de Rosselló, fins a la Plaça d’Espanya. Pròximament s’oferirà informació dels horaris.