abril 20, 2025

ajuntamentdaltvila

Més del 50 % de la praderia en algunes zones continua morta, sense mostrar signes de recuperació, segons l'últim estudi del GEN-GOB finançat per IbizaPreservation

A l'estiu de 2023, la temperatura de l'aigua de mar de la badia de Talamanca va superar els 28 °C de mitjana, assolint un màxim de 30,1 °C l'agost. Aquesta dada és una de les novetats destacades de l'últim informe de seguiment anual de les praderies de Posidònia de l'illa d'Eivissa, realitzat pel GEN-GOB i finançat per IbizaPreservation.

Per primera vegada, gràcies a la instal·lació de termòmetres aquàtics, l'estudi ha monitoritzat en diverses estacions la temperatura de l'aigua durant tot un any, des d'abril de 2023 fins a abril de 2024, indicant un escalfament marí en aquest ecosistema vulnerable.

Així mateix, aquest últim informe confirma la tendència de degradació ambiental de les praderies de Posidònia a les set estacions de monitoratge estudiades durant l'any 2024 a la badia de Talamanca i a Cala Vedella. A la primera, precisament a la zona d'Illa Grossa (Talamanca), i a l'estació situada a la part central de la badia, les praderies d'aquesta planta marina han perdut més del 50 % de la seva superfície i continuen sense mostrar signes de recuperació.

D'altra banda, des del GEN-GOB han registrat que a l'estació situada a 14 metres a Cala Vedella hi ha un 40 % de la praderia morta de mitjana.

L'estudi, realitzat anualment des de 2019, té com a objectiu avaluar l'evolució de l'ecosistema marí. Segons Xisco Sobrado, coordinador de l'Àrea Marina del GEN-GOB, els resultats dels últims sis anys confirmen la preocupant degradació de les praderies.

"Llevem sis anys analitzant l'estat d'aquestes praderies i la seva situació no millora. La contaminació de les aigües, l'impacte del fondeig d'embarcacions són factors que provoquen el seu deteriorament. La contaminació de les aigües altera la composició química del fons marí, impedint la regeneració natural de la praderia, i el fondeig d'embarcacions provoca un impacte mecànic en la praderia que pot trigar segles a recuperar-se, als quals ara s'afegeix la constatació de l'augment de la temperatura dels nostres mars a causa del canvi climàtic", explica Sobrado.

Pel que fa a la situació registrada a Talamanca, Jordi Grivé, quart tinent d'alcalde i regidor de Medi Ambient de l'Ajuntament d'Eivissa, subratlla la necessitat d'adoptar mesures concretes per a la protecció de l'entorn marí. "Els resultats de l'últim informe de preservation fund són una crida d'atenció clara sobre la situació crítica de les nostres praderies de posidònia, que tenen un paper essencial en la conservació de la biodiversitat marina i la salut dels nostres ecosistemes marins. La temperatura de l'aigua a la badia de Talamanca, que va superar els 30 °C l'agost de 2023, reflecteix la tendència alarmant de l'escalfament dels nostres mars, un factor que, juntament amb la contaminació i l'impacte del fondeig d'embarcacions, està contribuint de manera directa a la degradació de les nostres praderies. Des de l'Ajuntament d'Eivissa estem compromesos amb la protecció dels nostres fons marins i, per això, continuem impulsant mesures com els controls de fondeig i el desenvolupament d'alternatives més sostenibles, com les boyes ecològiques que seguim reclamant al Ministeri després que encara no hagi entregat el projecte a Ports ib. A més, estem treballant de la mà amb diferents entitats per seguir monitoritzant la salut de les nostres praderies i, sobretot, per identificar solucions eficaces que puguin revertir aquesta preocupant situació. És imprescindible que seguim avançant en la investigació i en la presa de decisions basades en dades científiques, com les que es recullen en aquest informe, per implementar mesures que garanteixin la recuperació de la posidònia i, a llarg termini, la preservació del nostre entorn marí. El treball conjunt d'institucions, entitats ambientals i la ciutadania serà clau per afrontar aquest repte, i des de l'Ajuntament d'Eivissa estem totalment compromesos amb aquesta tasca."

Per la seva banda, Inma Saranova, la directora d'IbizaPreservation, des d'on han finançat l'estudi gràcies a fons aportats per la marca de moda femenina Hoss Intropia, considera "necessari seguir apostant per la investigació i la millora del coneixement sobre l'estat de la Posidònia per poder identificar les causes precises de la seva degradació i intentar revertir aquesta situació com més aviat millor."

"Seguirem contribuint aquest 2025 a l'estudi del GEN-GOB i, en el marc del Fòrum Marí, treballarem activament per donar solucions als problemes identificats fins ara", insisteix Saranova, qui també confia que "tots i totes passem d'una vegada de les bones intencions a la presa de mesures concretes i eficaces per assegurar la supervivència d'aquesta planta".

D'aquesta manera, tant el GEN-GOB com IbizaPreservation coincideixen, un any més, en la urgència de prendre mesures de gestió. Segons les entitats ambientals, cal avançar cap a la reducció del nombre d'embarcacions durant la temporada estival, la instal·lació de fondejos de baix impacte, així com una millora de la qualitat de les aigües per preservar les praderies de Posidònia oceanica.