Es tracta d’unes ajudes que es troben dins del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència de la Unió Europea a través dels fons Next Generation EU
L’Ajuntament d’Eivissa ha aprovat al ple d’aquest dijous, dia 27 de març, les bases reguladores i la convocatòria de subvencions per la rehabilitació d’edificis d’Eivissa a les zones d’Entorns Residencials de Rehabilitació Programada (ERRP), que en el cas d’Eivissa es tracta de les zones de Can Partit-Sa Capelleta, Ses Canyes, Ses Figueretes i Es Pratet-Es Prat de Vila per a que es millori la seua eficiència energètica. L’import de la partida pressupostària destinada a les ajudes de rehabilitació residencial és d’1.692.000 euros.
L’objectiu d’aquestes subvencions és el de tenir edificis més eficients, accessibles i sostenibles a la ciutat, pel que les actuacions que es tendran en compte seran amb un enfocament d’eficiència energètica i sostenibilitat. Les actuacions subvencionables seran les de millora o rehabilitació d'edificis d'ús predominant residencial sempre que s'obtingui una reducció almenys del 30% del consum d'energia primària no renovable, referida a la certificació energètica. Les actuacions a realitzar poden ser de millora de cobertes, façanes, finestres, millora d'eficiència energètica de les instal·lacions de calefacció, refrigeració, aigua calenta sanitària, ús d'energies renovables, retirada d'amiant, actuacions complementàries de conservació i accessibilitat, etc. També es podran subvencionar les despeses tècniques i administratives necessàries per al desenvolupament de les actuacions com són els honoraris dels professionals intervinents, redacció de projectes i direcció d'obra, certificats i informes tècnics, etc.
Es poden subvencionar obres ja executades amb data posterior al 1 de febrer de 2020. El termini per executar les obres de millora d'eficiència energètica i sostenibilitat en els edificis es fins el 31 de març de 2026.
Aquestes ajudes estan dins el Pla de Recuperació, Transformació, Resiliència de la Unió Europea a traves dels fons Next Generation UE i les podran demanar els propietaris d’habitatges unifamiliars o d’edificis residencials, de comunitats de propietaris, cooperatives, entitats, empreses arrendatàries o concessionàries d’edificis o administracions públiques amb immobles afectats.
El termini per a la presentació de les sol·licituds serà de sis mesos a comptar des de l'endemà de la publicació de l'extracte de la convocatòria en el BOIB.
La quantia de l'ajuda per habitatge està establerta en funció del nivell d'estalvi en consum d'energia primària no renovable aconseguit mitjançant l'actuació. A més, les sol·licituds de subvenció es tramitaran i resoldran per ordre de presentació, segons la data i l'hora d'entrada, en funció del compliment dels requisits establerts, sempre que la sol·licitud i la documentació que s'hagi d'aportar sigui completa, i fins que s'esgoti el crèdit disponible. En cas d'esmena de deficiències, per a l'ordre de presentació, comptarà la data d'esmena efectiva d'aquestes.