abril 12, 2025

ajuntamentdaltvila

El director de l’Institut Cervantes, Luis García Montero, i la presidenta del Grup de Ciutats Patrimoni de la Humanitat, Goretti Sanmartín, han signat avui el conveni que impulsa la col·laboració d’ambdues institucions durant quatre anys

Segons Goretti Sanmartín, “aquest acord ens permet treballar en el desenvolupament d’activitats i projectes culturals, a través dels centres i seus de l’Institut Cervantes en els cinc continents, amb l’objectiu de promocionar la diversitat de les nostres 15 ciutats”. La presidenta ha anunciat que el Grup donarà a la Caixa de les Lletres com a llegat les declaracions de Valor Universal Excepcional de les 15 Ciutats Patrimoni de la Humanitat

Luis García Montero ha destacat que “la col·laboració amb les Ciutats Patrimoni representa en la nostra xarxa internacional la mirada cap a la història, la cultura i la diversitat d’Espanya. Apostem per una idea de la humanitat i del Patrimoni de la Humanitat, que no té res a veure amb el que estem vivint en el context internacional”.

El Grup de Ciutats Patrimoni de la Humanitat i l’Institut Cervantes han renovat avui la seva aliança estratègica per al desenvolupament d’activitats i projectes de promoció i difusió cultural, tant a Espanya com a través dels centres de l’Institut Cervantes a l’exterior, amb una aposta especial per l’organització d’activitats com conferències, exposicions o esdeveniments multidisciplinaris que propiciïn la difusió turística, històrica i cultural de les 15 ciutats espanyoles incloses en la Llista de Patrimoni Mundial de la UNESCO.

La presidenta del Grup de Ciutats Patrimoni de la Humanitat i alcaldessa de Santiago de Compostel·la, Goretti Sanmartín, ha agraït al director de l’Institut Cervantes la seva col·laboració: “Des del Grup de Ciutats Patrimoni creiem que aquesta és una col·laboració important, en el marc dels objectius del Grup, que consisteixen en promocionar un turisme dirigit a persones que vulguin conèixer l’essència de les nostres ciutats i la seva identitat cultural. La gent que avui viatja vol buscar alguna cosa especial, no anar a ciutats que totes siguin iguals i ofereixin el mateix. Al Grup tenim ciutats molt diferents, amb tradicions molt diverses, gastronomia variada i llengües diferents. El nostre nexe comú és defensar el patrimoni i els nostres valors universals excepcionals”.

En aquest sentit, la presidenta ha anunciat que el Grup donarà a la Caixa de les Lletres com a llegat les declaracions de Valor Universal Excepcional de cadascuna de les 15 Ciutats Patrimoni de la Humanitat: “Aquestes declaracions les volem deixar com a llegat a la Casa de les Lletres, després d’aquell magnífic acte en què vam poder presentar la Col·lecció Ciutats Patrimoni, amb 15 llibres que representen aquesta diversitat. Volem continuar aquesta col·laboració amb l’Institut Cervantes”.

Finalment, Goretti Sanmartín també ha posat de manifest que “les nostres ciutats alberguen universitats. Estem impulsant un projecte de relació entre les universitats de les nostres ciutats i el Grup i crec que aquest projecte també pot formar part de la col·laboració amb l’Institut Cervantes i els seus objectius. L’Institut Cervantes té seus arreu del món i, en temps d’homogeneïtzació i d’una globalització que al final significa pobresa, ens sembla important posar en valor la nostra diversitat cultural, que és un objectiu que compartim”.

Per la seva banda, Luis García Montero ha assenyalat que “l’Institut Cervantes té la voluntat decidida de compromís amb aquest Grup de Ciutats Patrimoni de la Humanitat. En la nostra xarxa internacional, la mirada cap a les ciutats és la mirada cap a la història d’Espanya, cap a la cultura, la diversitat d’Espanya i això ens fa recordar, a més, que apostar per la cultura no és simplement un caprici de gent lletraferida o gent elitista. Apostar per la cultura és apostar per un espai econòmic ben significatiu: el turisme es relaciona amb la cultura; la confiança en les relacions i en els intercanvis comercials i econòmics també es relaciona amb la cultura, i pocs espais representen aquest vincle amb la realitat econòmica, social i cultural com les Ciutats Patrimoni. I per això tenim una decisió molt clara de col·laboració i un agraïment que això sigui possible”.

“Una col·laboració –ha afegit– que significa una aposta per la idea de la humanitat i del Patrimoni de la Humanitat, força diferent de la idea de la humanitat i del patrimoni que patim en els temps que estem vivint en el context internacional, on hi ha tanta invitació a qualsevol cosa que no sigui ni la calma, ni parlar, ni l’intercanvi d’identitats ni l’aposta per un món en comú”.

El conveni permet treballar en el desenvolupament d’activitats i projectes culturals, com conferències, exposicions o esdeveniments, a través dels centres i seus de l’Institut Cervantes en els cinc continents, amb l’objectiu de promocionar les 15 ciutats com a destinacions turístiques, culturals i exemples de riquesa literària, artística i idiomàtica. Amb una durada de quatre anys, el conveni signat contempla activitats i projectes de difusió cultural, així com el foment de la creació i investigació artística en general, mitjançant activitats que ambdues institucions considerin oportunes, i que obren la porta a explorar noves oportunitats en l’àmbit pedagògic.

L’acte ha comptat amb l’assistència de la secretària general de l’Institut Cervantes, Carmen Noguero; del director del Gabinet de Direcció, Martín López-Vega, del director de Recursos Humans, Manuel Segovia, del director de Relacions Institucionals, Luis Marina, i del sotsdirector de Relacions Internacionals, Phillipe Robertet. Per part del Grup de Ciutats Patrimoni, també hi ha assistit una delegació encapçalada pel gerent, Javier Martín Arroyal.

El conveni reflecteix que l’Institut Cervantes és un organisme públic sense ànim de lucre, que té com a finalitats la promoció universal de l’ensenyament, l’estudi i l’ús del castellà i el foment d’accions que contribueixin a la difusió de la cultura a l’exterior.

El Grup de Ciutats Patrimoni de la Humanitat d’Espanya és una associació sense ànim de lucre, que té entre els seus objectius la defensa del patrimoni històric i cultural de les ciutats que el componen, així com defensar interessos comuns, estudiar solucions a problemes similars i promoure el turisme cultural i patrimonial en el mercat nacional i internacional. Constituït el 1993, el Grup està integrat per les ciutats d’Alcalá de Henares, Àvila, Baeza, Càceres, Còrdova, Conca, Eivissa/Ibiza, Mèrida, Salamanca, San Cristóbal de La Laguna, Santiago de Compostel·la, Segòvia, Tarragona, Toledo i Úbeda.