abril 27, 2024

ajuntamentdaltvila

L'Ajuntament d’Eivissa ha estat el primer de Balears, i dels primers d'Espanya, a crear el cens d'amiant al qual obliga la legislació vigent. La regidoria de Medi Ambient del Consistori de la Ciutat ha completat la digitalització del cens i calendari de retirada de l'amiant, amb intel·ligència artificial, en el municipi complint així amb la llei 07/2022, del 8 d'abril. El cens es pot consultar en el següent enllaç: https://censo.agforest.ai/locality/7026?embedded=true

“Eivissa, la capital de l'illa, es troba a l'avantguarda del compliment de la Llei 07/2022, sent l'Ajuntament de la Ciutat pioner en l'elaboració d'un cens preliminar d'amiant mitjançant l'ús de tècniques de teledetecció i intel·ligència artificial. Concretament, s'ha disposat un cens detallat de totes les cobertes que contenen amiant en el territori municipal, establint, a més, la data de retirada recomanada per a cadascun dels elements detectats, demostrant el nostre compromís amb la seguretat i el benestar dels nostres ciutadans”, ha explicat el quart tinent d'alcalde i regidor de Medi Ambient i Neteja, Jordi Grivé, durant la roda de premsa celebrada aquest dilluns en Can Botino, on ha assenyalat que només dos edificis dels 400 detectats amb presència d'amiant són de titularitat municipal i la seva retirada ha de dur-se a terme abans de 2028. En concret, els edificis públics amb amiant són el Mercat Nou i el Mercat Pagès.

La regidoria de Medi Ambient va contractar aquest cens a l'equip de Bureau Veritas i Agforest, amb un cost d'uns 6.000 euros (sense IVA), empresa que ha proporcionat la informació necessària sobre la situació del municipi d'Eivissa enfront del problema de l'amiant. Els resultats de l'estudi reflecteixen que, del total de 3.072 edificacions encadastrades en el municipi, únicament en 400 s'han detectat cobertes de fibrociment amb amiant. Aquesta xifra suposa el 13% de les construccions del municipi, o cosa que és el mateix, un 4,07% de la superfície construïda. Xifres per sota de la mitjana nacional. Respecte al total d'edificacions amb cobertes d'amiant detectades, la majoria, el 58,25% són considerades d'ús residencial, seguit des de lluny per l'ús industrial amb un 21,5%, de les quals, la seva gran majoria van ser construïdes en la dècada dels 70.

Per a l'elaboració del cens s'han utilitzat imatges satel·litàries d'alta resolució i eines personalitzades de teledetecció i intel·ligència artificial d'una empresa especialitzada en el sector (Bureau Veritas). Aquesta empresa ha desenvolupat un mètode per a localitzar aquestes estructures de manera no invasiva. Incloent, a més, treballs de camp per a validació de dades mitjançant inspeccions visuals, assegurant uns resultats fiables. Una vegada realitzat el cens, s'ha planificat el calendari de retirada establint prioritats en funció del risc potencial i grau de perillositat de les instal·lacions, de la seva gestió (edifici públic o privat), del seu ús, de l'exposició de població

Un cens d'amiant consisteix en un inventari d'instal·lacions i emplaçaments que continguin materials amb amiant en una determinada zona. Aquest cens ha de tenir caràcter públic i ha de ser enviat a les autoritats sanitàries, mediambientals i laborals competents de les comunitats autònomes. A més, és necessari establir un calendari que planifiqui la seva retirada perquè, a través d'ell, les entitats competents de cada Comunitat Autònoma puguin coordinar-se amb les empreses de retirada d'amiant per a la seva completa eliminació.

Material perjudicial per a la salut

L'amiant és un material conegut en l'actualitat per ser perjudicial per a la salut humana, provocant més de 88.000 morts a l'any a Europa. No obstant això, en la segona meitat del segle XIX, va ser un material molt popular en el sector de la construcció pel seu baix cost, fàcil maneig i bona durabilitat, per això, avui dia, podem trobar fibres d'asbest en multitud d'elements com a teulades, canonades, baixants, dipòsits, etcètera.

20 anys després de prohibir-se a Europa la comercialització i ús de l'amiant com a material de construcció, s'ha aprovat la Llei 7/2022, de 8 d'abril, de residus i sòls contaminats per a una economia circular, en la qual s'obliga les administracions públiques no sols a realitzar un cens d'instal·lacions i emplaçaments amb amiant, sinó a escometre la gestió d'aquest en edificacions de titularitat pública abans de 2028.

Wpp