Juny 26, 2024

ajuntamentdaltvila

L'alcalde de l'Ajuntament d'Eivissa, Rafael Triguero, ha anunciat aquest dimecres el Pla Integral d'Habitatge 'Eivissa, una ciutat per viure-hi', el més ambiciós de l'Ajuntament d'Eivissa, que preveu en els propers anys la construcció de quasi 1.000 habitatges públics (997). A més, amb aquest Pla del mandat es fixen els fonaments de les polítiques d'habitatge de la Ciutat i s'estableixen mesures per facilitar l'accés a l'habitatge des de diferents fronts: a més de la cessió de les parcel·les propietat de la corporació municipal i de la reconversió de 10 espais en habitatges, es modificaran les bases de les ajudes al lloguer amb l'objectiu de facilitar i agilitzar la tramitació als sol·licitants.

L'Ajuntament d'Eivissa també impulsarà la iniciativa de 'Lloguer Segur' del Govern balear,  continuarà amb les actuacions contra el lloguer turístic sense llicència i ja ha habilitat una opció a la Línia Verda per denunciar els pisos turístics il·legals.

"Des del primer dia de mandat estem treballant de forma rigorosa, discreta i responsable per obtenir el màxim d'opcions possibles i avui posem sobre la taula solucions reals per dotar de més habitatge públic la nostra Ciutat: cedirem quatre terrenys municipals al Govern, dos d'ells a l'IBAVI, i estem treballant en 24 espais del nucli històric, dels que hem previst que 10 es podran reconvertir en immobles, oferint una alternativa d'habitatge a 16 persones. En total, en els pròxims anys està prevista la construcció de 997 immobles al municipi, quasi la meitat gràcies a la feina i a l'esforç fets per aquest Equip de Govern durant el primer any de mandat", ha destacat l'alcalde de la capital d'Eivissa, qui ha presentat aquesta iniciativa aquest dimecres, durant una roda de premsa celebrada a la Sala Capitular, que ha comptat amb la presència dels quatre tinents de batle de l’Ajuntament d’Eivissa (Gema Marí, Catiana Fuster, Blanca Hernández i Jordi Grivé) i del regidor d'Urbanisme, Activitats, Patrimoni Històric i Habitatge, Juan Flores.  

Dels quasi 1.000 immobles projectats, l'alcalde de l'Ajuntament d'Eivissa ha assenyalat que 381 podran convertir-se en realitat gràcies a la cessió immediata dels quatre solars de titularitat municipal. Els dos que es cediran a l’Institut Balear de l’Habitatge (IBAVI) són: el del carrer Vicent Serra i Orvai, 18, on es projecten 15 habitatges, i el situat entre els carrers des Cubells,17 i Sant Vicent de sa Cala i des Putxet, on està previst fer-ne 65. L'alcalde de la capital de l'illa, Rafael Triguero, ha afegit que als altres dos solars que es preveu cedir al Govern per incloure al programa Built to Rent es podran construir en total 301 vivendes: 167 al solar on Sa Bodega i 144, a Platja d'en Bossa a la zona de Sa Punta.

Aplicació del Decret de mesures urgents del Govern

Recordar també que el Consistori d’Eivissa va ser el primer de l’illa en donar llum verda la proposta d’acord per aplicar el Decret Llei 6/2023, de mesures urgents en matèria d’habitatge per ampliar a la Ciutat el parc d’habitatge. Al ple del 30 de novembre de 2023 es va aprovar, en primer lloc, facilitar la reconversió de locals existents en habitatges a vuit zones del municipi; en segon lloc, modificar la densitat per facilitar la divisió d’habitatges en edificis plurifamiliars, però exceptuant els existents en sòl urbà dins l'àmbit del conjunt històric, i, per acabar, permetre el canvi d’ús i d’aprofitament als terrenys qualificats d’equipaments públics. El que no es permet és el creixement en alçària.

Dels espais de titularitat municipal situats al nucli històric, s'està treballant en 23 espais per oferir-los en règim de lloguer i gràcies a la possibilitat de canvi d'ús que permet el Decret llei de mesures urgents del Govern es podran reconvertir uns 10: un a la UA2.3 (on Sa Pedrera, al barri de Sa Penya) i s’està redactant l’avantprojecte; dos, a la UA27 dels que s’està redactant el projecte, i, per acabar, al carrer Major 18 (La Campanera) hi ha un espai que on s'oferirà un habitatge amb capacitat de dues places. 

"Volem dinamitzar els nostres barris emblemàtics, omplir-los de vida i per això considerem que oferir habitatge en règim de lloguer al nostre nucli històric és una manera d'atreure a residents i dinamitzar la zona", ha comentat Flores després de la presentació del Pla.  

En definitiva, totes aquestes iniciatives són el resultat d’un any intens de feina i d’anàlisi de les opcions reals que pot oferir l’Ajuntament d’Eivissa per construir habitatge i de les mesures complementàries per actuar, de manera transversal, en diferents fronts: des de la Policia Local contra el lloguer turístic il·legal; des de la regidoria d’Urbanisme i Habitatge, impulsant iniciatives per fomentar el lloguer a preu limitat, rebaixes de taxes per afavorir la posada al mercat de més habitatges en règim de lloguer i recordar que també el Pla General d’Ordenació Urbana (PGOU) contempla l’obligatorietat per les noves promocions d'habitatge de destinar un mínim d'un 30% de la superfície construïda a habitatge protegit, tant de compra com de lloguer. Quasi hem esgotat les possibilitats de construir habitatge públic al nostre municipi, però continuem treballant de valent per convertir Eivissa en una ciutat per viure-hi”, ha manifestat l’alcalde de la capital de l’illa.

Posteriorment, Triguero ha assenyalat que una altra de les intervencions més importants d’aquest mandat és la de destinar dos solars per a poder construir, segons els càlculs realitzats, 301 habitatges seguint el model ‘build to rent’. Una de les promocions està prevista al solar de Sa Bodega i l’altra, a Sa Punta, a Platja d’en Bossa. Aquests pisos es realitzarien expressament per al seu ús per llogar a preus limitats seguint els preus i característiques que marca la normativa autonòmica i donant prioritat als empadronats al municipi. 

Front comú contra el lloguer turístic il·legal

A més d'aquestes propostes de cessió de solars i rehabilitació per a actuar des de la promoció de nous habitatges, també s'està actuant contra el lloguer turístic il·legal de forma contundent i coordinada amb el Consell Insular d’Eivissa. “Les cases sense llicència turística no són per passar les vacances, són per oferir una llar als nostres vesins. Són per poder albergar una vida i un futur, ampliant el mercat residencial de tot l'any. Reiteram la prohibició del lloguer turístic a edificis plurifamiliars”, ha assenyalat Triguero, regidor també de la Policial Local d’Eivissa, qui ha fet un balanç molt positiu de la flamant unitat policial especial contra l'intrusisme.

Precisament altres actuacions addicionals han consistit en enviar una carta a tots els administradors de finques del municipi d’Eivissa recordant la il·legalitat del lloguer turístic en edificis plurifamiliars perquè puguin estendre aquesta informació a totes les persones propietàries i perquè, si és el cas, puguin denunciar els incompliments dels que tenguin constància. També s’estan col·locant cartells informatius a totes les finques perquè els qui actuïn de manera il·legal no puguin al·legar desconeixement de la prohibició. Per acabar, s'ha creat un apartat específic dins de l'aplicació de comunicació d'incidències Línia Verda per afavorir a la ciutadania la comunicació del lloguer turístic il·legal al municipi d’Eivissa.

Ajudes al lloguer més àgils

El Pla Municipal d’Habitatge d’Eivissa inclou també una bateria d'iniciatives que es sumen a les que actualment ja s'estan portant a terme. Així, es tornaran a convocar les ajudes al lloguer amb una dotació de 500.000 euros i s'ampliarà la quantitat que podran rebre els beneficiaris de 900 a 1.200 euros.

Wpp