Agost 06, 2024

ajuntamentdaltvila

Nou impuls al festival internacional Eivissa Jazz, que el proper mes de setembre celebrarà a la ciutat d’Eivissa la seua 36ª edició. En concret, des del dimarts 3 fins al dissabte 7 de setembre, entre el Mercat Vell, el Parc Reina Sofia i el Baluard de Santa Llúcia de la ciutat d’Eivissa, es celebraran un total de vuit concerts.

L'inici del festival tindrà lloc el dimarts 3 de setembre a les 21h al Mercat Vell, amb un concert del Conservatori Superior de Música de les Illes Balears. El dimecres 4, al Parc Reina Sofia actuaran la Big Band Ciutat d’Eivissa i Barbé Group. Serà el dijous 5 quan el festival es traslladarà al Baluard de Santa Llúcia, dins de la ciutat emmurallada de Dalt Vila, amb les actuacions d’Èlia Bastida i Irene Reig amb The Bop Collective. Divendres 6, seran Pepe Zaragoza Quinteto i Abe Rábade amb la seua Eivissa Jazz Experience, una proposta molt original del Festival Eivissa Jazz que consisteix a dissenyar una banda diferent cada any, comptant amb músics que hagin participat en qualsevol edició anterior del festival. El repertori és sempre una posada en comú de tots els membres de la banda, assajat només en la vigília de l’actuació i deixant certa llibertat a la improvisació i la màgia. Cadascuna d’aquestes formacions efímeres de l’Eivissa Jazz Experience neix i mor, per tant, en cada edició del Festival Eivissa Jazz, la qual cosa els dóna un atractiu únic.

El tancament del festival anirà a càrrec de la gran llegenda del jazz llatí Paquito d’Rivera, que atresora divuit premis Grammy entre altres reconeixements. Saxofonista i clarinetista, és el membre més reconegut internacionalment d’una nissaga de músics havaners. Tot un virtuós que ha tocat juntament amb gegants del gènere com Arturo Sandoval, Michel Camilo, Dizzy Gillespie o Bebo i Chucho Valdés, amb qui va fundar l’Orquesta Cubana de Música Moderna i va formar el mític grup Irakere.

Dissabte 7 de setembre, el fraseig inconfusible de D’Rivera sonarà juntament amb les tecles del seu compatriota Pepe Rivero –un dels pianistes amb més sensibilitat per fondre la tradició clàssica amb els diferents ritmes del son– i les cordes vocals d’Ángela Cervantes, la cantant eivissenca més internacional, amb forts vincles artístics amb l’illa de Cuba. Fi de festa magnífic per a un Eivissa Jazz que cerca una repercussió internacional i un salt qualitatiu.

L'esdeveniment, tot un clàssic en l’agenda cultural eivissenca, es revitalitza i pren impuls gràcies a una identitat visual totalment nova, que s’estrena enguany, buscant renovar i professionalitzar la seua marca. La nova imatge es pot apreciar ja al web i a les xarxes socials del festival, que també ha emprès una nova estratègia de comunicació buscant més impacte en mitjans culturals i musicals d’àmbit nacional i internacional, amb l'objectiu de posicionar el festival com una cita obligada en el calendari europeu del jazz. La regidora de Cultura, Carmen Domínguez, ha assenyalat que “Eivissa és una ciutat que ha de brillar en el panorama cultural europeu i l’Eivissa Jazz és un diamant en brut que hem de cuidar i potenciar per situar-lo al nivell dels millors festivals de jazz d’Europa”. Per la seua banda, l’alcalde Rafael Triguero ha afirmat que “el festival necessitava un impuls, i els canvis introduïts enguany són una bona mostra de la nostra forta aposta per la cultura a la ciutat d’Eivissa, i per convertir-nos en un referent cultural a tots els nivells. Esperem que aquest primer esglaó serveixi per iniciar un camí cap a un festival internacional de referència”.

El festival cerca la implicació dels músics locals, donant-los a més la possibilitat de participar en un esdeveniment amb grans artistes nacionals i internacionals. A més de seguir brindant una programació de qualitat als melòmans locals, l'objectiu a mig termini és atraure i fidelitzar el turista cultural que viatja a la recerca d'experiències de qualitat, i així posicionar la ciutat d’Eivissa com un referent en aquest sentit. L’enclavament únic del festival, en un entorn que és Patrimoni Mundial de la UNESCO, fa que aquesta cita passi a l’imaginari col·lectiu com a sinònim de nits de jazz inoblidables sota la lluna, al Baluard de Sant Llúcia, el Mercat Vell o el Parc Reina Sofia.

Les entrades ja estan a la venda al web oficial del festival https://culturaentradesonline.eivissa.es/par-public/rest/evento/listado

Una cita ineludible en un any en què el cor d’Eivissa celebra 25 anys dins del catàleg del Patrimoni Mundial de la UNESCO.