Agost 06, 2024

ajuntamentdaltvila

Avui, dimarts 6 d'agost, es celebrarà a partir de les 19hores l'acte d'homenatge als marins i el monument als corsaris lluirà restaurat. Des de la regidoria de Cultura compartim els treballs portats a terme amb motiu de la intervenció de conservació i restauració al monument als Corsaris del Port d’Eivissa, per si és del vostre interès.
A la meitat de les andanes del port s'alça l'obelisc dedicat als corsaris, obra de l'arquitecte català Augusto Font aixecat per subscripció popular i inaugurat l'agost de 1915. 
En les quatre cares de la base de l'obelisc se situen les plaques de bronze on figura en relleu la informació del monument . En la seva cara frontal, que dona a la mar, trobam  una corona de llorer realitzada en el mateix material. De l'estat de conservació abans de la restauració caldria destacar el següent:
  • -  La pedra de Santanyí es conservava en molt bon estat. Això no obstant, en la seua base s'observaven diverses reparacions a causa de l'erosió provocada principalment per l'accés dels visitants. Aquestes reparacions amb morter estaven deteriorades i els desnivells i les laminacions que s'observaven afavorien una major erosió.
  • -  Existia deteriorament i pèrdua en el morter de les juntes tant en les de la construcció de pedra com en el segellament entre les planxes de bronze amb la pedra.
  • -  També tenia restes de grafits eliminats amb anterioritat.
La INTERVENCIÓ REALITZADA és la següent:
  • -  Neteja mecànica en sec i sanejat de la pedra.
  • -  Aplicació de morter de calç hidràulica amb addició de pigment mineral per a l'adequació estètica de color i total integració, a fi d'anivellar, consolidar i protegir les àrees de pedra perduda en la base.
  • -  Reparació mitjançant morter de calç hidràulica pigmentat de les juntes deteriorades.
  • -  Neteja del bronze. Inhibició dels punts de corrosió activa.
  • -  Aplicació de dues mans de protecció sobre el bronze a base de resina acrílica, cera mineral i *benzotriazol.
La metodología de l'actuació comprèn dues fases ben diferenciades : la primera es dedica a l'estudi acurat de les peces a fi de conèixer les necessitats específiques i concretar els tractaments. En una segona fase s'executen dits tractaments seguint la normativa nacional i internacional per a la intervenció sobre bens culturals.
Els criteris generals en els quals es basa la proposta d'intervenció són:
La conservació dels valors artístics, tècnics, documentals i històrics de l’obra.
El respecte a l'original per damunt de la restauració.
La llegibilitat de les intervencions realitzades conjuntament amb la seva integració en el conjunt, segons el codi ètic del conservador-restaurador. L'estabilitat i reversibilitat dels materials emprats.
Tots els tractaments han seguit el criteri de mínima intervenció.
L'equip de treball ha estat format per:
  • -  Una tècnica conservadora-restauradora.
  • -  un arquitecte tècnic 
  • -  un oficial i un peó d'obra de paleta.
    L'empresa adjudicatària ha set Einam eivissa sl. 
EL PRESSUPOST: 11.568, 55 euros.