Setembre 17, 2024

ajuntamentdaltvila

Els ajuntaments podran emprar la via urbanística per perseguir i sancionar també aquesta activitat il·legal

El Consell d’Alcaldes celebrat avui a Sant Josep de sa Talaia, ha acordat posar a l’abast dels ajuntaments de l’illa noves vies de control i sanció del lloguer turístic il·legal a través dels planejaments urbanístics. Així ara, a la prohibició de lloguer turístic il·legal que ja es contempla a la legislació turística, s’afegeix la prohibició el lloguer turístic en plurifamiliars a través del planejaments urbanístics en Sant Josep, Sant Antoni i Sant Joan (Vila i Santa Eulària ja compten amb aquesta mesura).

Es tracta d’una nova prohibició que s’afegeix a la ja existent i que permetrà als ajuntaments perseguir l’ús indegut del lloguer en aquests habitatges i ampliar les vies de control i sanció d’aquest tipus d’activitat il·legal, amb clausura de pisos i sancions més quantioses. El president Vicent Marí ha remarcat que el lloguer turístic il·legal és una de les principals  causes de la falta d’habitatge a Eivissa “i hem de continuar amb la persecució constant i implacable d’aquesta activitat il·legal, posant a l’abast dels municipis totes les ferramentes possibles per combatre’l”. Marí ha destacat l’efecte dissuasiu d’aquesta mesura que suposarà sancions del fins al 75% del valor de l’immoble.

Hem de recordar que a Eivissa, no s’ha concedit cap autorització de lloguer turístic en plurifamiliar, ja que està prohibit per la legislació turística, i que des de fa anys amb la moratòria turística no s’ha donat cap altra llicència.

Pel que fa a l’arribada de pasteres, el president ha destacat la problemàtica que genera als serveis públics de l’illa l’arribada de menors estrangers no acompanyats, una situació “sobrevinguda i imprevisible”. Marí ha insistit en què es tracta d’una problemàtica que depèn del Govern central per lo qual s’ha tornat a demanar “reforç a Eivissa de les plantilles de les forces i cossos de seguretat de l’Estat i més mitjans per poder fer front a aquest augment de l’arribada de pasteres”. Marí ha reclamat a l’Estat control sobre la ruta migratòria amb Algèria així com una política de migració “seriosa que garanteixi una migració regulada i controlada”.

Al Consell d’Alcaldes també s’ha tractat l’arribada simultània de creuers al port d’Eivissa i s’ha acordat dirigir-se a l’Autoritat Portuària de Balears perquè a la programació anual d’arribada de creuers a Eivissa, vetlli perquè no es produeixi l’arribada de més de dos creuers simultàniament, amb una programació d’arribades més controlada i planificada.

També s’ha tractat el tema de la sequera, destacant la voluntat de seguir treballant per evitar la manca d’aigua, incrementant la capacitat de producció d’aigua dessalada, així com altres mesures per reduir “l’ús indiscriminat d’aquest bé tan preuat i escàs”, ha remarcat Marí.