Gener 15, 2025

ajuntamentdaltvila

Històries del CatalàAvui dijous s’ha presentat la campanya “Històries del Català” a la Sala d’Actes de Cultura del Consell de Formentera, amb la presència de la consellera de Cultura del Consell de Formentera, Susana Labrador, el conseller de Cultura del Consell d’Eivissa, David Ribas, la directora general de Política Lingüística del Govern de les Illes Balears, Marta Fuxà, la regidora d’Educació i Normalització Lingüística de l’Ajuntament d’Eivissa, Mariví Mengual, la regidora de Cultura de l’Ajuntament de Santa Eulària des Riu, Ana Costa, el regidor d'Educació de l'Ajuntament de Sant Josep de sa Talaia M. José Guisado Costa, el regidor de Participació Ciutadana de l’Ajuntament de Sant Antoni de Portmany, Raúl Díaz Guerrero i el regidor Cultura de l’Ajuntament de Sant Joan de Labritja, Santiago Marí.

L’objectiu d’aquesta campanya és “visualitzar les històries i el testimoni de persones vengudes a viure a l’illa, i que havien après la llengua catalana”, segons ha explicat la consellera de Formentera Susana Labrador. A més ha recordat que la campanya va tenir una primera edició a l’any 2011 impulsada pel Servei d’Assessorament Lingüístic, del Consell de Formentera. En aquesta edició de 2016, la institució formenterera va convidar a participar en la campanya a l’illa d’Eivissa, a través del seu Consell, i tots els ajuntaments eivissencs que s’han sumat. L’illa de Menorca també es sumarà a la iniciativa i aquest estiu començarà a rodar més històries, mentre que Mallorca també ha vist amb bons ulls els projecte. Tant els representants d’Eivissa, com la directora general, han felicitat a Formentera per la campanya i agraït la seva inclusió.

La campanya recull la història de 12 residents a Formentera i 13 residents a Eivissa que, a més de viure a les Pitiüses, tenen en comú haver après català. Els protagonistes són d’origen ben divers. Trobam persones de Madrid, les Canàries, Itàlia, Rússia, Galícia, Eslovàquia o el Marroc. El procés de la campanya ha consistit en la producció del material gràfic i audiovisual, que s’ha presentat, avui, i a partir d’aquesta presentació, cada ajuntament i consell farà la difusió de les seves històries. En el cas del Consell de Formentera i d’Eivissa ha col·laborat per dissenyar una pàgina web conjunta en la qual es troben les històries i tots els vídeos de les dos illes, www.historiesdelcatala.cat.
Cada Ajuntament s’ha fet càrrec de les despeses de producció de les seves històries. El cost és de 3.000 euros per les 25 històries. La pàgina web suma 800 euros i ha estat finançada entre els dos consells. A més, pròximament es farà més difusió a través de mitjans de comunicació, entre d’altres, per mostrar com la llengua catalana està viva i molts dels residents que s’instal·len a l’illa la fan servir en el seu dia a dia.